Osmanlı/Türk basınında İrlanda Bağımsızlık Mücadelesi (1919-1921)
Independence War of Ireland (1919-1921) in the Ottoman/Turkish press
- Tez No: 378655
- Danışmanlar: PROF. DR. KEZİBAN ACAR KAPLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: İrlanda, İngiltere, Osmanlı Basını, Bağımsızlık Mücadelesi, Ireland, England, Ottoman Press, War of Independence
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
İrlanda Bağımsızlık Mücadelesi, 1919-1921 yılları arasında gerçekleşen ve İngiltere'ye karşı yapılmış olan bir savaştı. İrlanda'nın Bağımsızlık Mücadelesi aslında yüzyıllardır süren çabanın son adımıydı. Bu mücadelenin sonucunda İrlanda amacına ulaşmış ve İngiltere'den bağımsız olmuştur. Söz konusu savaş, dönemin öne çıkan Osmanlıca gazetelerinde ve dünya kamuoyunda yankı uyandırmıştır. Bu tez, 1919-1921 İrlanda Bağımsızlık Mücadelesi'nin arka perdesi olan İrlanda'nın tarihi sürecini ve İrlanda'nın bağımsızlık için verdiği mücadelenin, başta Hakimiyet-i Milliye, Vakit, İkdam, Peyam-ı Sabah, Alemdar olmak üzere dönemin Osmanlıca gazetelerine nasıl yansıdığını analiz etme ve analitik bir bakış açısıyla değerlendirmeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Irish War of Independence took place against Great Britain between the years of 1919-1921. It was in fact a last step of a long-coming struggle. At the end of this war, Ireland succeded at its goal and became independent from Great Britain. This war created great interest in the World as well as in the Ottoman press. This thesis aims to give information of the Irish War of Independence and analyze how it was reflected in the Ottoman news papers, led by Hakimiyet-i Milliye, Vakit, İkdam, Peyam-ı Sabah and Alemdar.