Sources and benefits of social capital for technology based firms in stps: A case of METU Technopolis
Bilim ve teknoloji parklarında yer alan teknoloji firmaları için sosyal sermayenin kaynakları ve katkıları: ODTÜ Teknokent örneği
  1. Tez No: 379932
  2. Yazar: DUYGU ASLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAZLI WASTİ PAMUKSUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Sermaye, Teknoloji Firmaları, Bilim ve Teknoloji Parkları, Social Capital, Technology Based Firms, Science and Technology Parks
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Anabilm Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu tezin temel amacı bilim ve teknoloji parklarında yer alan teknoloji firmaları için sosyal sermayenin kökenlerini ve faydalarını araştırmaktır. Bu amaçla Türkiye'nin ilk bilim ve teknoloji parkı olan ODTÜ Teknokent'teki firmalar incelenerek, bu parklarda yer alan teknoloji firmalarının ikili ve ağ bazlı ilişkileri irdelenmiştir. Yöntem olarak hem nicel hem de nitel araştırma yöntemlerini içeren karma bir yaklaşım uygulanmış ve nitel veriler gömülü kuram kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre bilim ve teknoloji parklarında yer alan teknoloji firmalarının sahipleri ya da genel müdürleri arasındaki gayrı resmi ağlar firmalar arasında sosyal sermayenin gelişimi için bir kaynak oluşturmaktadır. Öte yandan, bilim ve teknoloji parkları tarafından sunulan fiziksel yakınlık buradaki teknoloji firmaları arasında sosyal sermaye oluşumu için herhangi bir kaynak ya da itici güç etkisi oluşturmamaktadır. Bununla birlikte, firmaların amaçları ile bulundukları ağın sunduğu fayda yapısı arasındaki uyum, sosyal sermayeden alınan faydanın bu firmalar için değerini belirlemektedir. Bu doğrultuda, teknoloji firmalarının temel amaçlarından biri Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerini yürütmek olduğundan, firmalar bu tür faaliyetleri bir arada yürütmeyi mümkün kılan daha bütünleşik ve güçlü bağlantılarını daha değerli görmektedir. Çalışmanın bulguları ışığında, bundan sonraki araştırmalarda incelenmek üzere beş adet önerme ve kuramsal bir model geliştirilmiş olup, bilim ve teknoloji parklarında sosyal sermayenin geliştirilmesi için kullanılabilecek politika çıkarımlarına da yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main objective of this thesis is to analyze the sources and benefits of social capital for technology based firms located in science and technology parks (STPs). For this aim, the dyadic and network relations of technology based firms within a science and technology park were examined by analyzing firms in METU Technopolis, the first science and technology park established in Turkey. A mixed method approach including both quantitative and qualitative methods was applied, and for the qualitative analysis the approach of grounded theory was used. According to the findings, informal networks among the owners or managers of technology based firms constitute a source for the generation of social capital in STPs. The geographical proximity provided by STPs is not a source or a driver for the formation of social capital between technology based firms. Furthermore, the match between the goals of the firms and the structure of benefits of social capital strongly affect the perceived value of the benefits. As one of the major goals of the firms is engaging in innovation and R&D activities, firms see strong ties more valuable since joint work seeking R&D and innovation necessitates a more embedded relation that can be formed through these strong ties. In light of the findings of the study, five propositions and a theoretical model were developed to be investigated in further research and some possible policy implications were also drawn to stimulate social capital in STPs.