İlk dönem tasavvufunda şathiye
Shathiyye in early sufism
  1. Tez No: 380130
  2. Yazar: YASEMİN KÖLE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH KARTAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Ecstatic Utterance (Shathiyya), Sarradj, Experience, Symbol
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tasavvuf Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
İlk dönem tasavvufunda şathiye başlığını taşıyan bu tez, üç bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında çalışmanın konusu ve yöntemi hakkında kısa değerlendirmede bulunuldu. Tezin birinci bölümünde şathiyenin tanımı ve tahliline yer verildi. Ayrıca Ebu Nasr Serrâc'ın el-Lüma' adlı eserinde yer alan, şathiye söyleyen sûfilerin hayatlarına ve şathiyelerine örnek verildi. Tezin ikinci bölümünde şathiye kavramının telvin ve temkin ile ilişkisini incelendi. Sonrasında vecd kavramı ile ilişkilendirildi. Hakikatin tezahürü olarak gördüğümüz şathiye, işâret dili ekseninde incelendi. Tezin son bölümünde ise oluşturulan şathiye tasnifine göre Ebu Nasr Serrâc'ın el-Lüma' eserinde yer alan şathiyeleri bölümlere ayırıldı. Cüneyd-i Bağdâdî'nin sözlerinde, manası şathiyeye uygun düşen cümlelerine örnek verildi. Anahtar Kavramlar: Şathiye, Ebu Nasr Serrâc, Vecd, İşaret
Özet (Çeviri)
This thesis, which is under the title of“Shathiyye in Early Sûfism”, consists of 3 chapters. In the introduction, the topic and procedure of our study were shortly examined. The description of Shathiyye and its analysis were given a place in the first chapter of the thesis. We also adduced the lives of sûfis who sing Shathiyye taking place in“El- luma”by Sarradj, and their shathiyyes. We examined the relationship between shathiyye and telvin and temkin in the second chapter. After that, we associated them to the concept“Vecd”. We examined the shathiyye in the sign language which we consider as the epiphany of the reality. In the last part of the thesis, according to the shathiyye classification, we sectioned the shathiyyes taking place in“El- luma”by Sarradj. We can see the meanings of shathiyyes in the letters by Cüneydi Bağdadi and so we also adduced his words.