Türkiye'nin Afrika'ya açılım politikası: Nijerya
Turkey's opening Africa policy: Nigeria
- Tez No: 381171
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ENGİN AKÇAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Afrika Açılım Politikası, D-8, Nijerya, Osmanlı Devleti, Türkiye, Opening Up to Africa Policy, D-8, Nigeria, Ottoman State, Turkey
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Turgut Özal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 290
Özet
Bu çalışma Türkiye'nin Afrika'ya Açılımı Politikası bağlamında Nijerya'yı incelemektedir. Çalışmanın hedefi Türkiye'nin Afrika politikası açısından Nijerya'nın ne kadar önemli olduğunu göstermek; Türkiye ile Nijerya arasındaki ortak çıkar alanlarını tesbit etmek; ilişkilerin gelişeceği zeminin neresi olacağını tesbit etmektir. Bu çalışmanın varsayımı Türkiye-Nijerya ilişkilerinin sivil toplum kuruluşları, ticaret, kültür, eğitim gibi yumuşak güç unsurlarına dayanarak geliştirilebileceğidir. Bu çalışma Türkiye-Nijerya ilişkilerini inceleyen ilk çalışma olması itibariyle önemlidir. Araştırma asıl olarak ikincil kaynaklara dayanmakla birlikte; birincil kaynaklar olarak arşiv belgelerine ve Nijerya'yı anlama açısından 13 yıllık Nijerya gözlemlerine de dayanmaktadır. Ayrıca Nijerya'da yaşayan Türk işadamlarının ve Türkiye'de yaşayan Nijeryalı işadamlarının görüşlerine de başvurulmuştur. Araştırmada karşılaşılan en önemli zorluk, Türkiye-Nijerya ikili ilişkilerine ait kaynak bulmakta olmuştur. Özel olarak Nijerya-Türkiye ilişkilerini inceleyen çalışmalar yok denecek kadar azdır. Bu azlığın sebepleri arasında yeni kurulmuş bir devlet olarak Nijerya'nın ve çevre coğrafyasının Türkiye tarafından bilinmiyor oluşu yanında, akademik olarak Afrika'ya yeterli ilginin gösterilmemiş olması da vardır.
Özet (Çeviri)
This study analyze Nigeria on the contex of Turkey's African Opening Policy. The aims of this study are to show the importance of Nigeria to Turkey's African Opening foreign policy, and find out of the ground for developing relations of Turkey between Nigeria. Developing the relations between Turkey and Nigeria will help to Turkey to develop the relations between other Western African countries. This paper's hypothesis is relations between Nigeria and Turkey must be depend on soft power instruments like Non-Governmental Organizations, trade, education, cultural etc. The reality of Nigeria's plural society structure or the far distance between two countries are impose this policy choice. This study is one the first study on this era of Nigerian-Turkish relations. That is why it is important. This research depends mostly on secondary sources, but not only. It also depend on archive documents and 13 years personal observations to understand Nigeria. Also depend on Turkish businessmens' observations who live in Nigeria and the Nigerians who live in Turkey. Difficulties on this research are to find sources on the area which made formerly, and personal unqualification of reading Ottoman documents in the Turkish archives.