Haydar Aliyev Dönemi Azerbaycan dış politikasında Hazar enerji kaynaklarının rolü ve tesiri: 1993 - 2003
Effects and the act of Azerbayjan foreigen policy for Khazar energy resources in Haydar Aliyev Period : 1993 - 2003
  1. Tez No: 381380
  2. Yazar: SARA SOJOUDI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN ALİ KARASAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Azerbaycan Cumhuriyeti, Hazar Bölgesi, Hazar'ın statüsü, Boru Hatları, Enerji, Petrol, Doğalgaz, Enerji Kaynakları, Azerbaijan Republic, Caspian Region, Caspian's statute issue, Pipelines, Energy, Oil, Natural gas, Energy Sources
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atılım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Devletler, bekalarını ve çıkarlarını sürdürebilmek için, çeşitli politikalar yürütmektedirler. Bazıları, birbirleriyle savaşa girerken, diğerleri de varlıklarını ve çıkarlarını korumak için, ekonomik alanda faaliyet göstermeye başlamışlardır. Günümüzde ekonominin temellerinden biri, hata en önemli unsuru petrol ve doğalgazdır. Petrol 20.y.y.da giderek uluslararası alanda önemli ve etkili rol oynamıştır. Hazar'ın çevresi, petrol ve doğalgaz açısından zengin bir bölgedir. Sovyet Rusya'nın çöküşü ile birlikte, Hazar çevresinde yeni rekabetler yaşanmaya başlandı. Hazar'da yer alan enerji kaynakları AB, ABD, Rusya ve Çin gibi küresel güçlerin hedefi haline geldi.
Özet (Çeviri)
Governments, in order to maintain their survivability and benefits, are performing various policies. Whilst some countries are in warfare, the others are busy with economic activities and business according to their beneficial sustainability. Nowadays, one of the crucial bases of the economics or it is better to mention the most important factor, is petrol and natural gas. Petrol has played a very crucial role in the international context during the 20th century. The surrounding area of the Caspian Sea is enriched with petrol and natural gas. With the downfall of the Soviet Russia, new rivalries were started around the Caspian Sea. The Caspian Sea's energy became very significant and an important target for the global powers such as: The European Union, the United States, Russia, and China.