Sistem karşıtı partilerin iktidar deneyimi: Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) örneği
Government experience of anti - system parties: Model of Justice and Development Party (AKP)
  1. Tez No: 381774
  2. Yazar: AYŞE DUYGU TANRIVERDİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA BAYKAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: İslamcılık, Muhafazakar Demokrasi, Siyasal Parti, Sistem-karşıtı Parti, Hizip, Islamism, Conservative Democracy, Political Party, Anti-system Party, Faction
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 211
Özet
Bu çalışmada, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) örneğinde, bir partinin iktidara geliş sürecinde yerel ve uluslararası sınırlamalar ve fırsatlar bağlamında, sistem karşıtı parti kimliğinin hangi alanlarda ve ne şekilde rol aldığı incelenmiştir. Bu bağlamda, Türk siyasal sisteminde, İslam ve Türk siyasal sisteminin resmi ideolojisi“Kemalizm”arasındaki şartlara bağlı olarak biçimlenen ve dönüştürücü ilişki üzerinde durulmuştur. Aynı zamanda, 1946'dan beri Müslüman çoğunluğa sahip ulusların arasında, fay hatlarına rağmen demokrasiyi koruyabilmiş tek ülke olan Türkiye'nin yakın tarihinde demokrasi ve sekülerleşme arasında yaşanan gerilimler vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, taking the case of Justice and Development Party (AKP) as an example, the role of an anti-systemic identity within the context of local and international limitations and opportunities in a party's accession to power was analyzed. The transformative relationship between Islam and Kemalism, "the official ideology» of Turkish political system, was also examined. At the same time, the controversial nature of Turkish secularization which led to polarization and tension within the state and society relation is emphasized.