Kentsel alanlarda gayri̇menkul değerleme i̇çi̇n bölgesel kapi̇tali̇zasyon oraninin beli̇rlenmesi̇: Amasya/Merzi̇fon örneği̇
Determination of regional capitalization ration for real estate valuation in urban areas: Amasya/Merzifon case
- Tez No: 382224
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH DÖNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Değerleme Yöntemleri, Gayrimenkul Değerleme, Kapitalizasyon Oranı, Valuation methods, Real estate valuation, Capitalization ratio
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Gayrimenkul değerlemesinde en büyük sorun gayrimenkul değerine etki eden faktörlerin kesin bir modelin oluşturulamamasıdır. Bu nedenle gayrimenkul değerlemesine yönelik değişik birçok yöntem geliştirilmiştir. Bu yöntemlerin birbirine göre avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı ülkemizde kullanılan gayrimenkul değerleme yöntemlerinin tanıtılması ve değerlendirilmesidir. Seçilen örnek bir çalışma alanı için bölgesel gayrimenkullere ait bilgilerden kapitalizasyon oranlarının bulunması hedeflenmiştir. Amasya İli Merzifon İlçesindeki taşınmazlar mahallelerin yapısal özelliklerine göre gruplara ayrılarak her bir grup için kapitalizasyon oranı belirlenmiştir. Elde edilen kapitalizasyon oranları bölgelerin getiri oranlarını ve gelirlerinden hareketle ortalama değerlerini gösteren sabitlerdir.
Özet (Çeviri)
The most important problem in real estate valuation is not to be found an exact model that affect to value of the real estate. Therefore, many methods have been developed for real estate valuation. Each method has advantages and also disadvantages over the others. Aim of the study is to introduce and evaluate real estate valuation methods used in Turkey. It is aimed to determine capitalization rations from information of local real estate's on a case study area. Capitalization rations were determined by grouped real estates in quarters of Merzifon district in Amasya based on structural properties for each group. The calculated capitalization rations are constants indicating rate of return of groups and average valuation gained from incomes.