Triküspid kapak cerrahisi uygulanan hastalarda; preoperatif triküspid kapak çap ölçümlerinin erken postoperatif sonuçlar üzerine etkileri
Preoperative tricuspid valve diameter measurement's effects on early postoperative period surgery results on tricuspid valve surgery patients
- Tez No: 384270
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMALETTİN UÇANOK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Triküspid kapak yetmezliği, kalp cerrahisi, Tricuspid valve regurgitation, cardiac surgery
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Triküspid kapak cerrahisinin gelişimi incelendiğinde diğer kapak cerrahilerinin gerisinde kaldığı görülmektedir. Daha önce triküspid kapak cerrahisi ile ilgili yapılan çalışmaların bir çoğu, kullanılan materyaller ve bunların avantaj/dezavantajları üzerine idi. Bu çalışmanın amacı, triküspid kapak cerrahisinde preoperatif triküspid kapak çap ölçülerinin erken postoperatif dönemde etkileri üzerine sonuçlarının araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya, 2012-2014 yılları arasında kliniğimizde yatırılıp, ring ile triküspid kapak onarım cerrahisi yapılan 43 hasta dahil edildi. Hastaların verileri preoperatif olarak yapılan tetkiklerinden ve dosyalarından, kontrol verileri ise postoperatif 1. Gün yapılan transtorasik ekokardiyografi bulgularından elde edildi. Preoperatif triküspid kapağa müdahale edilecek hastaların yetmezlik dereceleri ekokardiyografik olarak 2. Derece ve üzeri klinik olarakta semptomu olup olmamasına göre karar verildi. Ekokardiyografi yanında gerekli görülen hastalara koroner anjiyografi yapıldı. Hastaların intraoperatif ve postoperatif ritmleri, kros klemp ve KPB süreleri, inotrop ihtiyaçları, geçici ve kalıcı pace-maker ihtiyaçları, erken dönem TY dereceleri ve mortalite durumları incelendi. Bulgular: Çalışmaya alınan hastalar 2 gruba ayrıldılar. Grup 1'deki hastalar postoperatif erken dönemde yapılan transtorasik ekokardiyografide minimal, minimal-1. Derece ve 1. Derece triküspid kapak yetmezliği olan başarılı triküspid onarımı yapılan grup, Grup 2'deki hastalarda 1-2. Derece ve daha üzeri triküspid kapak yetmezliği olan başarısız triküspid onarımı yapılan grup olarak ayrıldı. Grup 1'deki 30 hastanın yaş ortalaması 55,83±15,9 olarak görüldü. Grup 2'deki hastaların yaş ortalaması 57,0±12,5 görüldü. Her iki grup yaş ve cinsiyet bakımından karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p 0.805). Grup1 kapak tamiri yapılan hastaların triküspid kapak diyastol sonu anülüs çapı ortalaması 4,24±0,44cm idi (En büyük çap 5cm, en küçük 3,3cm). Grup2 hastalarda ise ortalama çap 3,99±0,40 idi (en büyük çap 4,6cm, en küçük çap 3,4). Sistol sonu çaplara bakıldığında ise Grup 1 ortalama çap 3,59±0,38 ve Grup 2'de ortalama çap 3,42±0,33 olarak saptandı. Bu açıdan hastaların verileri değerlendirildiğinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p 0,080). Hastane mortalitesi açısından her iki grup karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark olmadığı saptandı (p 0,909). Sonuç: Çalışmamızda; triküspid kapak cerrahisi uygulanan hastalarda, triküspid kapak çap ölçümlerinin postoperatif erken dönem sonuçları üzerine etkilerini analiz etmeye çalıştık. Bu çalışma çerçevesinde, 43 hastanın verileri araştırıldı ve triküspid kapak cerrahisinde postoperatif orta-ileri yetmezlik gelişmesi ile preoperatif kapak çapları arasında doğrudan bir ilişki olmadığını yaptığımız çalışma ile gözlemlemiş olduk.
Özet (Çeviri)
Preoperative Tricuspid Valve Diameter Measurement's Effects on Early Postoperative Period Surgery Results on Tricuspid Valve Surgery Patients. Aims: The development of tricuspid valve surgery remained insufficient than the other valve surgeries. The earlier studies of tricuspid valve surgery consist of the used materials and their advantages/disadvantages. The purpose of this study, is to investigate results of preoperative tricuspid valve diameter measurements effects on early postoperative tricuspid valve surgery results. Materials and Methods: In this study, 43 patients, who underwent tricuspid valve repair with ring annuloplasty in our department between 2012 and 2014, were enrolled. Patients datas were obtained from preoperative tests and files also control datas were obtained first postoperative day from transthoracic echocardiography findings. It was decided for tricuspid valve surgery regarding to the echocardiographic results as grade 2 or higher failure and clinical symptoms. Besides of echocardiography, coronary angiography was performed to the patients who are deemed necessary. Intraoperative and postoperative cardiac rhythm, cross-clamping time, CPB time, inotropic agents, temporary and permanents pace-maker requirements, early and late degrees of tricuspid regurgitation and mortality were analyzed. Results: In the study, patients were divided into 2 groups. 1. Group patients defined succesful group, consist of minimal, minimal-1 and 1. Degree tricuspid valve regurgitation on the echocardiography in early surgery period. 2. Group patients defined unsuccesful group, consist of 1-2. Degree and higher tricuspid valve regurgitation on the echocardiography in early surgery period. The mean age of the 30 patients in group 1 was seen as 55.83 ± 15.9. The mean age of the patients in Group 2 was seen 57.0 ± 12.5. Two groups was compared about age and sex were no differences on statistically analyzes. Group 1 patients who underwent valve repair of the tricuspid valve annulus end-diastolic average diameter was 4.24 ± 0.44 cm (The largest diameter 5cm, the smallest diameter 3.3 cm). Group 2 patients tricuspid valve annulus end-diastolic average diameter was 3,99±0,40cm (The largest diameter 4,6cm, the smallest diameter 3.4 cm). Group 1 patients who underwent valve repair of the tricuspid valve annulus end-systolic average diameter was 3,59±0,38 cm and Group 2 patients tricuspid valve annulus end-systolic average diameter was 33,42±0,33cm. tricuspid valve diameter copmared two groups there was no differences on statistically analyzes (p 0,080). Hospital mortality for both groups was compared there is no difference on statistically analyzes. Conclusions: In our study; patients undergoing tricuspid valve surgery, tricuspid valve diameter measurement on the results of the early postoperative period, we tried to analyze the effects. In this study, 43 patients datas were investigated. We observed in our work, there was no relationship between preoperative tricuspid valve diameter and postoperative moderate-severe tricuspid valve regurgitation.