Denetimli serbestlik tedbiri altındaki suça sürüklenen çocuk ve gençlerin sosyal destek algısı: Ankara Denetimli Serbestlik Genel Müdürlüğü örneği
Perceived social support of juvenile delinquents enforced for probation order, the example of the General Directorate of Probation in Ankara.
  1. Tez No: 384329
  2. Yazar: MÜNEVVER GÖKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VELİ DUYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Algılanan Sosyal Destek, Çocuk Suçluluğu, Denetimli/Tedavi Denetimli Serbestlik, Juvenile Delinquency, Perceived Social Support, Probation/Treatment Order
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu araştırma, suça yönelen ve denetimli serbestlik tedbir süreci devam eden çocukların ve gençlerin sosyal destek algılarının ve sosyal destek algılarını şekillendiren değişkenlerin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma kapsamında anket kullanılarak Ankara Denetimli Serbestlik Müdürlüğü'nde denetimli/tedavi ve denetimli serbestlik tedbiri altındaki 150 çocuk/gencin sosyo-demografik özelliklerine, ailelerine, suç davranışına ve denetimli serbestlik sürecine ilişkin faktörlerle ilgili bilgi edinilmiştir. Sosyal destek algısının belirlenmesi için Duyan, Gelbal ve Var (2013) tarafından Türkçeye uyarlanan Sosyal İlişki Unsurları Ölçeği (SİUÖ) kullanılmıştır. Verilerin girişi, analizi ve sınıflandırılmasında SPSS 16 programı kullanılmış ve değişkenlerin niteliğine göre yüzde, ortalama ve standart sapma değerleri belirlenmiştir. Değişkenler arasındaki ilişki ve anlamlı bir farklılık olup olmadığının belirlenmesi için t, F ve r istatistiksel analizleri kullanılmıştır. Çocuk ve gençlerin sosyal destek algılarının eğitim durumu, ebeveynlerin öz-üvey oluşu, ebeveynlerin eğitim durumu, aile tipi, kiminle büyüdüğü, çalışma durumu, işlediği suç türü, arkadaş ve ailesinin sabıka durumu, aile içinde şiddet görme durumu, madde kullanma sıklığı, denetimli serbestlik sürecinde destek alma durumu, aileyle görüşülme durumuna göre farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Çocuk/gençlerin sosyal destek algısının yaş, geçim düzeyi algısı, kardeş sahibi olma, başka suçtan yargılanma ve ceza alma durumu, başka madde kullanma durumu, madde kullanma sebebi ve süresi, rehberlik faaliyetlerinden yararlanma ve grup çalışmasına katılma durumuna göre farklılık göstermediği saptanmıştır. Araştırma, literatürdeki paralel çalışmalar ışığında tartışılarak öneriler ile sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was prepared to determine perceived social support of juvenile delinquents during the probation period and factors which structures the perceived social support. It was obtained information about factors socio-demographic attributes, families,criminal behaviour and probation process of 150 child/youth under a probation/treatment order of the General Directorate of Probation in Ankara by using the questionnaire within the scope of the research. The Provision Social Relations Scale which is determined the validity and reliability by Duyan, Gelbal and Var (2013) was used to meausure the perceived social support. SPSS (16) was used in data entry, analysis and determined mean, standart deviation and percentage in terms of the variable quality. T, f and r statistical analyzes was used to determine if there is a significant difference and relationship between variables. It was found that perceved social support levels of child/youth vary according to educational status, natural- step parenting, parent's educational status, the type of family, with whom the child/youth is grown, employment, the type of criminal behaviour, having a friend and family member who has a criminal past, the violence in family, the frequency of substance use, receiving social support in probation process, interviewing with family members. It was determined that perceived social support level don' t vary according to age, having sibling, perception of income levels, being caughht and punished for another crime, using another substance, the reason and duration of substance use, benefit from guidance activities and participation in group work. The research has been concluded with suggession and discussion in the light of the related literature.