1787-1792 Osmanlı-Rus savaşı'nda Kafkas Hanlıklarının faaliyetleri
The activities of Caucasian Khanetes in the 1787-1792 Ottoman-Russian war
  1. Tez No: 385715
  2. Yazar: EMRE NUSEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CENGİZ FEDAKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kafkasya, Osmanlı-Rus, Âme Han, İbrahim Halil Han, Erekli Han, Caucasus, Ottoman-Russian, Ame Khan, İbrahim Halil Khan, Heraclius Khan
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Türk Tarihi açısından önemli bir yere sahip olan Kafkas coğrafyasında Türkler yüzyıllar boyunca hüküm sürmüşler ve burada çeşitli devletler ve hanlıklar kurmuşlardır. 1774 yılında Osmanlı Devleti'nin Rusya ile imzaladığı Küçük Kaynarca Antlaşması ile birlikte Kırım bağımsız olmuştu. Kırım'ın müstakil bir devlet olmasından sonra Ruslar, Küçük Kaynarca Antlaşması'na aykırı olarak burayı işgal etmişlerdir. Osmanlı Devleti, Rusya'nın bu işgal hareketinden sonra Kafkasya bölgesine çok daha fazla önem vermeye başlamıştır. Osmanlı Devleti, Kırım'ı Ruslardan kurtarmak amacıyla XVIII. yüzyılın ortalarından itibaren bölgede ortaya çıkan Kafkas Hanlıkları ile temasa başlamıştır. Osmanlı tarihi açısından büyük bir öneme sahip olan 1787-1792 Osmanlı-Rus Harbi sırasında Kafkas cephesinde Osmanlı Devleti ile ittifakta bulunan hanlıkların bu dönemdeki faaliyetleri ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Having an important place in Turkish history in the region, Caucasian Turks have ruled over the centuries and they have established various states and khanates. In 1774, Crimean became independent with the treaty of Küçük Kaynarca which was signed between the Ottoman Empire and Russia. After Crimean became an independent country, Russians invaded here in violation of the treaty Küçük Kaynarca. Following the invasion of Russia the Ottoman Empire began to pay attention to the Caucasus region. İn order to save Crimea from the Russians, the Ottoman Empire began to come into contact with the Caucasian khanates emerged as of the mid XVIII. century. During the 1787-1792 Ottoman-Russian War which has a great importance in terms of Ottoman history, the activities of the khanate in allience with the Ottoman Empire in this period in the Caucasian front were discussed.