Tüm ağız dezenfeksiyonu uygulamasına takiben probiyotik tablet kullanımının cep rekolonizasyonuna etkisi: Mikrobiyolojik ve klinik değerlendirme
Clinical and microbiological effects of probiotics usage after full mouth disinfection in the treatment of chronic periodontitis
  1. Tez No: 386580
  2. Yazar: EFTAL YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ONUR ÖZÇELİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Tüm ağız dezenfeksiyonu, periodontal tedavi, infeksiyöz hastalık, kronik periodontitis, probiyotik, Full mouth disinfection, periodontal treatment, infectious diseases, cronic periodontitis, probiotic
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmanın amacı tüm ağız dezenfeksiyonundan sonra oral olarak uygulanan Streptococcus oralis KJ3, Streptococcus uberis KJ2 ve Streptococcus rattus JH145 içeren probiyotik tabletlerin kronik periodontitisli hastaların tedavisinde etkilerini araştırmaktır. Çalışmaya sistemik olarak sağlıklı 48 kronik periodontitis hastası dahil edildi. Hastalar rastgele iki gruba ayrıldı. Tüm hastaların başlangıç klinik ölçümleri (cep derinliği, ataçman kaybı, gingival çekilme, plak indeks, gingival indeks, sondalamada kanama, mobilite) ve mikrobiyal örnekler (subgingival, supragingival, tükürük, dil) alınmasından sonra hastaların periodontal tedavilerine başlanıldı. Başlangıç periodontal tedavi tüm ağız dezenfeksiyonu yaklaşımına göre yapıldı. Hastalar tedavi sonrası on iki hafta günde üç kere probiyotik tablet (24 hasta-Test Grubu) veya on iki hafta günde üç kere plasebo tablet (24 hasta-Kontrol Grubu) kullanımlarına göre ikiye ayrıldı. Başlangıç, 1. ay, 2. ay, 3. ay ve 6. ay olmak üzere hastalardan klinik ve mikrobiyolojik ölçümler alındı. Altı aylık çalışma periyodu sonunda hastaların periodontal sağlıklarını değerlendirmek amacıyla klinik ve mikrobiyolojik ölçümler istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Bu çalışmanın sonucunda, her iki tedavi grubunda da periodontal sağlığın istatistiksel olarak anlamlı derecede geliştiği ve tedavi grupları arasında istatistiksel fark olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the effects of orally administered tablets containing Streptococcus oralis KJ3, Streptococcus uberis KJ2 ve Streptococcus rattus JH145 after full mouth disinfection on periodontal health of patients with cronic periodontitis. 48 systemically healty patients with cronic periodontitis were included the study. The patients were divided randomly into two groups. All patients' treatment was started after recording initial clinical measurements (pocket depth, attachment loss, gingival recession, plaque index, gingival index, bleeding on probing) and collecting microbial samples (subgingival, supragingival, saliva, tongue). Initial periodontal treatment was performed according to full mouth disinfection protocol. Patients were divided as control group (24 patients - FMD+Plasebo tablets for 12 weeks/3 tablets per day) and test group (24 patients – FMD+Probiotic tablets for 12 weeks/3 tablets per day). The clinical measurements recording and microbial sample collecting were repeated at 4th, 8th, 12th, 24th week. At the end of the 24 weeks, the clinical and the microbial data were statistically analyzed. The results of this study showed that treatment groups provided statistically significant improvement on periodontal health while there were no differances between groups.