Planlama, sezgisel problem çözme ve üstbiliş
Planning, insight problem solving and metacognition
- Tez No: 386903
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVTAP CİNAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Doğrulayıcı faktör analizi, Sezgisel problem çözme, Planlama, Üstbiliş, Confirmatory factor analysis, Insight problem solving, Planning, Metacognition
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Deneysel Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu araştırmanın temel amaçlarından biri sezgisel problem çözme, planlama ve üstbiliş arasındaki ilişkiyi incelemektir. Diğer hedefi ise sezgisel problem çözme ve planlama becerilerinin birbirinden farklı yapılar olup olmadığını Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA) uygulayarak araştırmaktır. Bu araştırmada, sezgisel problem çözme becerisini ölçmek için Sezgisel Problem Çözme Görevi ve Uzak Bağlantılar Testi; planlama becerisini ölçmek için Hanoi Kulesi Görevi, Hampshire Ağaç Görevi ve Cambridge Çorapları Görevi; üstbilişi ölçmek içinse Bilişötesi Farkındalık Envanteri kullanılmıştır. Testler toplamda 103 öğrenciye uygulanmıştır. DFA sonuçları sezgisel problem çözme ve planlamanın birbiriyle ilişkili olduğunu ancak birbirinden ayrı yapılar olmadığını göstermiştir. Modeller karşılaştırıldığında tek faktör modelinin uyumunun iki faktörlü modele göre daha iyi olduğu gözlenmiştir. Korelasyonel sonuçlar da sezgisel problem çözme ve planlama becerilerinin, Bilişötesi Farkındalık Envanteri'nin üstbilişsel bilgi ve üstbilişsel düzenleme alt boyutlarıyla ilişkili olmadığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
One of the core aim of this study was to determine the relationships of planning, insight problem solving and metacognitive awareness. Another aim was to investigate whether planning and insight problem solving were separable constructs via Confirmatory Factor Analysis (CFA). In this study, insight problem solving ability was measured with Insight Problem Solving Task and Turkish form of Remote Associates Task on the other hand planning ability was measured with Hanoi Tower Task, Hampshire Tree Task and One Touch Version of The Stockings of Cambridge Task. Metacognition measures were obtained from Metacognitive Awareness Inventory (MAI). All tasks and MAI were administrated to 103 college students. CFA results showed that planning and insight problem solving were related, but were not distinctly separated constructs. Comparisons of the models demonstrated that the fit of the alternative one factor model was slightly better than the fit of the two-factor model. Correlational results also showed that planning and insight problem solving task performances were not related to metacognitive knowledge and metacognitive regulation components of the MAI.