Balıkesir'de birinci ve ikinci basamak sağlık kuruluşlarında çalışan hemşirelerde bel ağrısı sıklığı ve ilişkili faktörler
The prevalence of low back pain and related factors among nurses working in primary and secondary health care services in Balikesir
  1. Tez No: 387781
  2. Yazar: YELİZ MERCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR ERBAY DÜNDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşire, Bel Ağrısı, İlişkili Faktörler, Nurse, Low back pain, Related factors
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Balıkesir'de birinci ve ikinci basamak sağlık kuruluşlarında çalışan hemşirelerde bel ağrısı sıklığının belirlenmesi, bel ağrısına yol açabilecek faktörlerin değerlendirilmesidir.Araştırmada örneklem seçimi yapılmamış, kent merkezindeki tüm sağlık ocakları (16) ve iki hastanede çalışan hemşirelerin tümü araştırma kapsamına alınmıştır ( n= 526). Araştırmada araştırmacı tarafından geliştirilen anket, Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi Ölçeği (WHOQOL-BREF) ve Kı¬sa Yeti Yitimi Anketi kullanılmıştır. Araştırmacı tarafından hemşirelere yüz yüze görüşme tekniği ile uygulanmıştır. Veriler SPSS 10.0 ile değerlendirilmiştir.Hemşirelerin %38.8'i sağlık ocağında, %62.2'si hastanede çalışmaktadır. Yaş ortalaması 35.4±5.6'dır. Yaşam boyu, son 12 aylık, son bir aylık, nokta bel ağrısı prevalansları sırasıyla; %67.3, %58.4, %40.1, %33.8 bulunmuştur. Çok değişkenli risk analizinde; evli ve boşanmış/dul olanlarda, algılanan sağlık durumu orta ve kötü olanlarda, iş yaşantısında her zaman uzun yol yürüyenlerde yaşam boyu ve son 12 aylık bel ağrısı riski yüksek bulunmuştur. Düzensiz spor aktivitesi yapmak son 12 aylık bel ağrısı riskini arttırmaktadır. Son bir aylık bel ağrısı prevalansı genel sağlık algısı orta ve kötü olanlarda, iş yaşantısında her zaman obje kaldıranlarda ve elinde yükle basamak/yokuş inen ya da çıkanlarda yüksektir. Sağlık algısı orta olanlarda, ev yaşantısında uzun süre ayakta kalanlarda araştırma sırasında bel ağrısı riski yüksektir. Bel ağrısı hemşirelerin yaşam kalitesi ve yeti yitimini etkilemektedir.Hemşirelerde bel ağrısı prevalansı yüksektir. Bel ağrısını iş ve ev yaşamında etkileyen faktörler fazladır. Bel sağlığını korumaya yönelik eğitimlerin verilmesi yararlı olacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the low back pain prevalence and to evaluate the factors lead to low back pain among nurses in primary and secondary health care services in Balıkesir.In this study no sample was selected, all the nurses were included in the study who were working in the city central hospitals (two were included) and primary health services (n= 526). In this study questionnaire developed by the researcher and World Health Organization Quality of Life (WHOQOL-BREF) and Brief Disability Questionnaire was used. Face to face interviews technique was used by the researchers. Data analyses were made with SPSS 10.0.%38.8 of nurses were working in primary health care services, %62.2 of nurses in hospital. The mean age was 35.4±5.6 years. The life time low back prevalence was %67.3, the prevalence of the low back pain in the past 12 month was %58.4, the prevalence of the low back pain in the past month was %40.1 and the current low back pain prevalence was %33.8. Multivariate risk analyze determined that life time and 12 month prevalence of low back pain were found high among married, divorced/widow, in the presence of badly or moderately perceived health status and the nurses who walk long distances during their work. In the past 12 month of low back pain risk was increased by irregular sport activity. The last one month low back pain prevalence was high in the groups who handles object in their work, climbing/ descending stairs with heavy load and general health perception bad or medium people?s. Current low back pain risk was high in the groups who do chores on foot at home and have moderate perceived health status. Low back pain affects quality of life and disability.The prevalence of low back pain in nurses is high. The factors that affect low back pain are legion at work and home. The training to prevent low back pain is useful.