Yerel basının özellikleri ve sorunları: Sakarya basını üzerine bir araştırma
Features and problems of local press: A research on Sakarya press
  1. Tez No: 391447
  2. Yazar: HÜSEYİN AVNİ YAZICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ÖZGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel basın, Sakarya, Adapazarı, Gazete, Sorunlar, Özellikler, Local press, Sakarya, Adapazarı, Newspaper, Problems, Features
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 269
Özet
Yerel basın, yerel düzeyde demokrasinin yerleşmesi ve gelişmesi için vazgeçilmez bir kurumdur. Dünyada demokrasisi gelişmiş pek çok ülkede yerel basın, en az yaygın basın kadar, hatta daha gelişmiş konumdadır. Ülkemizde, Milli Mücadele döneminde önemli işlevler gören yerel basın, sonrasında etkinliği kaybetmiş, yıllar geçtikçe yaygın basına dönüşen İstanbul basını karşısında gerilemiştir. Yerel basın başta finansman, personel sorunları ve teknolojik sorunlar olmak üzere pek çok sorunla boğuşmaktadır. Yerel basının sorunlarının tesbiti, çözümün bulunması açısından önemlidir. Ülkemizde yerel basın ile ilgili araştırmalar son yıllarda artmış olsa da, illerin yerel basınıyla ilgili araştırmalar yeterli değildir. Bu çalışma kapsamında Sakarya basınının en önemli kesimi olan yerel gazetelerin yetkilileri ile görüşülerek anket uygulanmış; elde edilen verilerin değerlendirilmesi suretiyle Sakarya basınının özellikleri ve sorunları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Sakarya basını, bir çok ile göre görece iyi durumda olsa da yerel basının yaşadığı temel sorunların burada da yaşandığı görülmüştür. Buna göre finansman, nitelikli personel sorunları Sakarya yerel basınının temel sorunlarını oluşturmaktadır. Çoğu yerel gazetenin, temel gelir kaynağı olarak resmi ilanı sayması, hâlâ resmi ilana bağımlı bir gazeteciliğin yapıldığını da ortaya koymuştur. Sakarya basını üzerine yapılan bu çalışma, bir bütün olarak yerel basının envanterinin çıkarılmasına katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Local press is an indispensable institution in order for democracy to settle and develop in a local level. In many countries, who have developed democracies, local press is developed at least as much as the national press, or developed even better. In our country, local press, which functioned efficiently during the War of Independence, lost its activity later on and it regressed against the İstanbul press which turned into the national press as the years passed. Local press is struggling with many problems, financing, personel problems, technological problems being in the first place. Determination of the local press' problems is important in terms of finding a solution. Though the studies about the local press have increased recently in our country, studies about the local presses of the provinces are not enough. Local papers are the most important part of Sakarya press. Within the scope of this study, a survey was conducted with the local paper authorities and by means of evaluating the gathered informations, it was attempted to present the characteristics and problems of Sakarya press. Though the Sakarya press is relatively fine compared to many other provinces, it was found that many primary concerns that local presses had were also present in Sakarya press. Accordingly, financing, qualified personel issues are the primary concerns for Sakarya press. Many local papers count on official announcements as their primary source of income. This shows that an official announcement dependent journalism is still practiced. This study on Sakarya press will contribute to assessing the state of the local press better.