Mehmet Tahir Bey'in hayatı,1897 Osmanlı-Yunan savaşı'na dair eseri,transkripsiyon inceleme
  1. Tez No: 391563
  2. Yazar: ANIL YÜKSEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEKERİYYA KURŞUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Mehmet Tahir Angün, Osmanlı Devleti, Yunanistan, Teselya, Osmanlı – Yunan Harbi, Mehmet Tahir Angün, Ottoman State, Greek, Teselya, Ottoman Greek War
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Bu çalışma Albay Mehmet Tahir Bey tarafından kaleme alınan 1897 Osmanlı – Yunan Harbi'ni anlatan Osmanlıca eserin yeni Türkçe harflere aktarımıdır. Ayrıca tezimiz müellifin hayatını ve eserinin değerlendirmesini de ele almaktadır. Değerlendirdiğimiz bu kaynakta Osmanlı Yunan savaşına giden süreç anlatılmaktadır. Savaşın gelişmesi ve askeri harekâtlar üzerinde detayları ile durulmuştur. Osmanlı ve Yunan ordularının savaş hazırlıkları, 18 Nisan 1897 savaşın ilanı ve gerçekleştirilen muharebeler ile Avrupalı devletlerin araya girmesi sonucunda 4 Aralık 1897'de imza edilen antlaşmaya kadar olan süreç ele alınmıştır. Bu muharebe Yunanistan'ın Osmanlı Devleti'ne karşı uyguladığı tehditkâr tutum sonucunda meydana gelmiştir. Osmanlı Devleti savaş yanlısı olmamasına rağmen Yunanistan'ın yayılmacı politikası sonucunda savaşa mecbur kalmıştır. Osmanlı Devleti'nin son döneminde meydana gelmiş olan bu muharebe uluslararası politikaların anlaşılmasına son derece önemli katkı sağlayacaktır. Ayrıca bir Osmanlı subayının kaleminden, Türk tarihinde önemli yeri olan bu savaş ortaya konulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study is a transcript of a work, written by Colonel Mehmet Tahir, about the war in 1897 between Ottomans and Greeks. Besides the disertation includes the writer's life and discussion about the work. The source we evaluated is telling the story of the procces to Ottoman- Greek war. It focused on the details of ways of the war. It handled the proccess of the war by beginning from the preparation of war by Ottomans and Greeks, the proclamation day of the war on 18th April 1897 and battles, to the armistice agreement signed on 4th December 1897 between Ottomans and Greeks by intervention of European countries. This war began as a result of the threatful manner that Greece implemented against Ottomans. Altough Ottomans were not bellicist, they had to fight due to Greece's expansionist policy. Understanding of this war which happened during last decades of Ottoman State, will help to understand the policies of the time as well. Additionally, by an Ottoman officer, Ottoman-Greek war which has an important place in Turkish history was expressed.