Kurkumin yüklü katı lipit nanopartiküllerin hazırlanması ve 99mTc ile işaretlenerek tavşanlarda in vivo olarak değerlendirilmesi
The preparation of the solid lipid nanoparticles loaded with curcumin and evaluation as in vivo on rabbits by labelling with 99mTc
  1. Tez No: 392120
  2. Yazar: AYŞE YENİLMEZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAYRETTİN EROĞLU, YRD. DOÇ. DR. ARİF KÜRŞAD AYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Kurkumin, katı lipit nanopartikül, 99mTc, sintigrafi, biyodağılım, tavşan, Curcumin, solid lipid nanoparticle, 99mTc, scintigraphy, bio-distribution, rabbit
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nanobilim ve Nanomühendislik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Nükleer tıpta görüntü elde etmenin en önemli ve vazgeçilmez basamağı olan radyofarmasötiğin hedef organa bağlanması, görüntü netliği açısından tartışılmaz bir öneme sahiptir. Son yıllarda; görüntü netliğinin artırılması, kolay ve ucuz üretilebilmesi, zararlı etkenlerin en aza indirgenmesi gibi daha birçok nedenlerden dolayı yeni radyofarmasötiklerin araştırılmasına önem verilmiştir. Bu düşünceler ışığında; Nükleer tıbbın görüntülemede kullanımına sunmak amacıyla başlatılan bu çalışmanın ilk aşamasında, kurkumin yüklü katı lipit nanopartikül (C-KLN) mikroemülsiyon ve ultrasonikasyon yöntemiyle hazırlanmıştır. Yapılan LD (lazer kırınımı) analzine göre bu partiküllerin nano boyutta olduğu, XRD (X ışını kırınımı) ve FT-IR (kızılötesi spektroskopisi) analizine göre kurkuminin katı lipit nanopartiküllere yüklendiği ve enkapsülasyondan sonra amorf yapıda olduğu, SEM ve TEM görüntülerine göre küresel ve nanoboyutta olduğu, TGA analizine göre ise kurkuminin sıcaklığa karşı stabil olduğu sonucuna varılmıştır. Çalışmanın ikinci aşamasında, C-KLN'ler 99mTc ile işaretlenmiş ve sintigrafik yöntemlerle tavşanlar üzerinde in vivo çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Elde edilen görüntü ve biyolojik dağılımlar incelendiğinde kalp ile akciğerler, karaciğer ve dalakta tutulumların olduğu görülmüştür. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda 99mTc ile işaretli C-KLN'nin seçici bir görüntüleme ajanı olabileceği düşünülmektedir. Özellikle de karaciğer ve dalak görüntülenmesinde 99mTc- analoglarına alternatif yeni bir radyaformasötik olabileceği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The connection of the radiopharmasotic to the focus organ which is the most important and indispensable step to take image in medicine has an unquestionable importance in respect of the image clearness. In recent years, due to many more reasons such as the increasing of the image clearness, producing easily and cheaply and decreasing to the minumum level of the side-effects, the research of the radiopharmasotic has been given importance. In the light of these thoughts; In the first stage of this research started to get these radiolabeled particles used in imaging in the nuclear medicine, C-SLN was prepared with method the microemulsion ve ultrasonics. İt was concluded that according to the LD (laser diffraction) analyses these particles were in the nano size, according to the XRD (X ray diffraction) and FT-IR (infrared spectroscopy) analyses curcumin was loaded to solid lipid nanoparticles and was amorphous after encapsulation, according to the SEM and TEM images analyses the solid lipid particles were in the spherical and nano size, as a result of TGA analyses the particles were stable against temperature. In the second stage of the research, the C-SLNs were labeled with 99mTc and with the help of scintigraphic ways and the in vivo studies were carried on rabbits. When the scintigraphic images and bio-distribution which were obtained were examined, it was concluded that there were radioactive uptake in heart- lungs, liver and spleen. According to the results obtained, the C-SLN labeled with 99mTc was thought to be a imaging agent. It was concluded that especially, in the imaging of the liver and spleen, it might be a new radiopharmasotic as an alternative to 99mTc-derivatives.