Trafik kazalarında kara noktaların incelenmesi ve stratejik önerilerin yapılması: Erzurum-Ağrı yolu örneği
Investigation of black spot in traffic accidents and strategic suggestions: highway of Erzurum-Ağrı case
  1. Tez No: 392143
  2. Yazar: ALIREZA NAZARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TORTUM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Karayolları, Kara nokta, Trafik kazası, Erzurum-Gürbulak, Highway, Black spots, Traffic accident, Erzurum-Gurbulak
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Son yıllarda, Türkiye'de artmakta olan araç kullanımı ve trafik yoğunluğuna paralellik gösteren trafik kazaları acil çözüm bekleyen önemli bir sorun haline gelmiştir. Bu sorunu çözmek için en çok kullanılan yöntemlerden birisi kara noktaların belirlenmesi ve düzeltilmesidir. Bir nokta veya kesimde üç yıl boyunca ortaya çıkan kaza sayılarının otuzdan veya bir yıl boyunca ondan fazla olması halinde o nokta“ kara nokta”olarak adlandırılmaktadır. Ancak son yılların kaza istatistik detayları ve kaza tutanaklarının incelenmesi sadece en fazla kazaya sahip olma kriterinin kaza kara noktaların belirlenmesi için yeterli olmadığını ve bu kritere ek olarak kaza tekrar oranı ve eşdeğer ağırlık gibi kriterlerinde kullanılmasını vurgulamıştır. Kullanılan kriterlerle belirlenen kaza kara noktaları detaylı bir şekilde ele alınarak kazaya sebep olan unsurlar incelenmiştir. Elde edilen sonuçların yorumlanması ve kara noktalarının belirlenmesinden sonra kaza nedenlerinin giderilmesi için farklı çözümler önerilmiştir. Bu çalışma kapsamında Erzurum-Gürbulak kara yolunda meydana gelen kazalar incelenip, trafik kazalarının yoğun olduğu bölgeler ve kaza kara noktaları belirlenmiştir. Kaza kara noktaları Karayolları 12. Bölge Müdürlüğünden alınan istatistikleri baz alarak kaza oranı ve eşdeğer ağırlık kriterlerini kullanarak yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years, traffic accidents have become an urgent problem due to increasing car ownership and traffic density. One of the most common methods for this problem is determination and analysis of“black spots”. If the number of accident that occured in a point or section of a road more than thity for for a three years period or ten accident for one year period this point indicate as black spot. The spots that are densely located around the cluster centers are determined as“black spots”and are analyzed. But, the statistic detail of recent years shows, just owning of biggest number of accident may be not enough for determine of black spots and addition of this criterion another criterion such as repeatition ratio and equivalent ratio should be used. The black spots that is determined with used criterion are investigated in detail for the cause of accidents then the earned results apply to omit the accident causes or improve the status of this roads. In this research the accident that occured in highway of Erzurum-Gürbulak are investigated and the black spots of this highway are determined. The statistic detail of accidents in this high way are picked up from 12. region of highway management. In this research the ratio of accident repetition and equivalent ratio are used for determining the black spots.