Amoxicillin and ampicillin removal from wastewater by fenton and photo-fenton processes
Amoksisilin ve ampisillin antibiyotiklerinin fenton ve foto-fenton kullanarak atık sudan giderilmesi
  1. Tez No: 392715
  2. Yazar: AFSOUN NIKRAVAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİM LATİF SANİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İleri oksidasyon, Amoksisilin, Ampisilin, KOİ Giderimi, Fenton, Foto-Fenton, Fe2O3 partikülleri, Advance Oxidation, Amoxicillin, Ampicillin, COD Removal, Fenton, Photo-Fenton, Fe2O3 Particles
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmada Amoksisilin ve Ampisilin (penesilin gurubundan) giderimi için fenton ve fotofenton ileri oksidasyon prosesleri kullanılmıştır. Bu amaca yönelik olarak pH, Fe(II), H2O2, antibiyotik derişimi ve sıcaklık etkilerini belirlemek için farklı koşullarda deneyler yapılmıştır. Deneyler sürecinde KOİ ve antibiyotik giderimi farklı koşullar altında incelenmiştir. Yapılan deneyler sonucunda; Fenton ve Foto-Fenton oksidasyonu için optimum koşullar amoksisilin antibiyotik türünde 50 mg/L antibiyotik derişiminde, pH 3, Fe2+ 30 mg/L, H2O2 300 mg/L bulunmuştur. Bu koşullarda fenton oksidasyonu ile %100 amoksisilin ve %76.8 KOİ giderimi elde edilmiştir. Foto-fenton oksidasyonu ile %100 amoksisilin ve %84.81 KOİ giderimi elde edilmiştir. Ampisilin antibiyotik türünde ise 50 mg/L antibiyotik derişiminde, pH 3, Fe2+ 25 mg/L, H2O2 300 mg/L, optimum giderim koşulu olarak bulunmuştur. Bu çalışma koşullarında Fenton oksidasyonu ile %100 Ampisilin ve %72.67 KOİ giderimi elde edilmiştir. Foto-fenton oksidasyonu ile %100 Ampisilin giderimi ve %78.71 KOİ giderimi elde edilmiştir. Optimum koşullar altında Fenton ve Foto-Fenton oksidasyonu oksidasyonu ile amoksisilin giderimi 5 dakika içinde gerçekleşmektedir. Optimum şartlar altında Fenton ve Foto-Fenton oksidasyonu kullanarak Ampisilinin tamamen giderilmesi sırasıyla 15 ve 5 dakikada gerçekleşmektedir. kullanılan iki yöntem de amoksisilin ve Ampisilin giderim yüzdeleri açısından verimlidir. Ancak KOİ gideriminde Foto-Fenton yöntemi daha etkilidir ve Fenton yöntemine göre reaksiyon hızı daha yüksektir.
Özet (Çeviri)
In this study, degradation of amoxicillin and ampicillin (penicillin groups) were investigated using Fenton and Photo-Fenton oxidation. For this purpose, effect of pH, Fe(II), H2O2, initial antibiotic concentrations and temperature were studied to find the optimum condition. Antibiotics and COD measurements were also carried out to determine the most effective conditions. Optimum conditions for pH , Fe2+, H2O2 at 50 mg/L concentration of amoxicillin was 3, 30 mg/L and 300 mg/L, respectively. Under these conditions the removal of COD and amoxicillin was determined as 76.8% and 100% for Fenton reactions and 84.81% and 100% for photo-Fenton reactions, respectively. Optimum condition for the concentration of 50 mg/L ampicillin was found to be pH 3, Fe2+ 25 mg/L, H2O2 300 mg/L. Under these conditions the removal of COD and ampicillin was determined as 72.67% and 100% for Fenton reaction and 78.71% and 100% for photo-Fenton reaction, respectively. Under these optimized conditions complete removal of amoxicillin achieve in 5 min for both Fenton and photo-Fenton process. In addition, under best conditions for ampicillin, complete removal of ampicillin occurs in 15 and 5 min of reaction for Fenton and photo-Fenton reaction, respectively. Both methods are proven to be effective for amoxicillin and ampicillin degradation. However photo-Fenton process is most effective for COD degradation and photo-Fenton process indicated higher rate constant than Fenton process.