Bilgisayar tabanlı sistemlerde test otomatizasyonunun tasarlanması ve gerçeklenmesi
Design and implementation of test automatization on computer aided systems
  1. Tez No: 392763
  2. Yazar: ALPER AVCIOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET DEMİRER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sistem Testi, Manuel Test, Otomatik Test, Otomatize Test Altyapısı, Kullanıcı Arayüz Testi, Fiziksel Arayüz Testi, System Testing, Manuel Testing, Automated Testing, Automatized Test Setup, Graphical User Interface Testing, Physical Interface Testing
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Günümüz teknolojisinde; birçok modül ve birimden oluşan sistemler günden güne giderek daha karmaşık bir hal almaktadır. Bu yüzden sistem testi en büyük zorluklardan biri haline gelmiştir. Projelerde hızla artan zorlu rekabet koşulları, müşterilerin yüksek kalite beklentisi, maliyet kalemlerinin düşürülmesi, hızlı ve verimli sonuç almak gibi parametreler nedeniyle firmalar geliştirdikleri sistem/alt sistemlerin test faaliyetlerini otomatik test araçları ile gerçekleştirmeyi ve nihai ürünün kalitesini arttırmayı hedeflemektedir. Sistem testi stratejisi manuel ya da otomatik olabilmektedir. Daha geleneksel bir yaklaşım olan manuel bir strateji ile; testçiler programı en iyi şekilde yürüteceğini düşündükleri test senaryolarını hazırlamaktadırlar. Otomatize test stratejisi ise test senaryolarını üreten bir yazılım aracına güvenerek sürecin sıkıcılığını ortadan kaldırmayı denemektedir. Çok sayıda avantajından dolayı, otomatize test stratejisi daha güvenilirdir. Bu yüzden jenerik bir otomatize test altyapısı tasarlama ve geliştirme fikri ortaya çıkmıştır. Bu tez kapsamında, ASELSAN tarafından geliştirilen, çok sayıda platform arayüzünden oluşan bilgisayar tabanlı KULAÇ (Tek Işınlı Derinlik Ölçüm Sonarı) sisteminin sistem (yazılım/donanım) test faaliyetlerinin otomatik hale getirilmesine yönelik genel bir test altyapısı tasarlama ve geliştirme çalışmaları anlatılmaktadır. Söz konusu otomatize test altyapısı, benzer bilgisayar tabanlı sistemlerin test faaliyetleri için kullanılabilir ve modifiye edilebilir. Bu çalışmanın sonucunda; bilgisayar tabanlı sistemlere ilişkin sistem testlerinin otomatik hale getirilmesine yönelik genel çalışmalar KULAÇ Sistemi üzerinde gerçekleştirilmiş olup, aşağıdaki işlemler başarıyla gerçekleştirilmiştir. • Test faaliyetleri esnasında insan kaynaklı hatalar en aza indirgenmiştir • Test adımlarının 7/24 aralıksız koşturulması sağlanmıştır. • Testler daha sık tekrarlanabilir hale gelmiştir. • Test süreleri, test esnasında ihtiyaç duyulan insan gücü dolayısıyla iş yükü büyük ölçüde azalmış olup, verimlilik sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In today's technology, systems, consisting of many modules/units, are getting more complex day by day. Because of that, system testing is becoming one of the bigger challenges. Thus, companies are aimed to perform system/subsystem testing facilities with automatized testing equipments and to enhance final product quality due to competition, high quality customer demands, cost cutting, getting quick and efficient results System testing strategy can be manual or automated. With a manual strategy, the more traditional approach, testers prepare test suites that they think will best exercise the program. An automated testing strategy tries to remove the tediousness of the process by relying on a software tool that generates test cases. Due to many advantages, automated testing strategy is more reliable; therefore, the idea of designing and developing a generic automatized test setup arised. In this thesis, we study the design and development of a generic test setup to automatize system (hardware/software testing) testing facilities for computer aided KULAÇ single beam echosounder system developed by ASELSAN, composed of many platform interfaces. This modular automized test setup can be used and modified for similar computer aided system's testing facilities. As a result of this study; general approaches regarding the automatization of system tests on computer aided systems are realized on KULAÇ (Single Beam Echosounder System). Thus, with the help of this modular automatized test setup, the followings are achieved; • Minimized failures due to human error during testing facilities • Running testing steps 7x24 continuously • Reiterating test scenarios frequently • Increased efficiency by reducing test duration and human resources.