An investigation on the surface water effect in landslide susceptibility mapping: An example from Yenice (Karabük) basin
Heyelan duyarlılığı haritalamarında yüzey suyunun etkisinin araştırılması: Yenice (Karabük) havzası örneği
  1. Tez No: 392770
  2. Yazar: MUSTAFA CAN CANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN HÜSNÜ AKSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Heyelan Duyarlılığı, Doygunluk Derecesi, Frekans Oranı Analizi, SMDR, Karabük-Yenice, Landslide Susceptibility, Saturation Degree, Frequency Ratio Analysis, Soil Moisture Distribution and Routing, Karabük-Yenice
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Heyelanlar, ekonomik zararlar ve can kayıpları göz önüne alındığında, Türkiye'de depremlerden sonra ikinci derecede önemli doğal afet olarak kabul edilmektedir. Batı Karadeniz Bölgesi sıkça rastlanan heyelan olaylarıyla bilinir. Bu çalışmada, Derebaşı ve Cebeciler heyelanlarını bünyesinde barındıran Yenice Havzası, suyun heyelan duyarlılığı üzerindeki etkisi kapsamında araştırılmıştır. Heyelan oluşumu ve doygunluk derecesi değişimleri arasındaki ilişki bir havza ölçeğinde analiz edilmiştir. Bu sayede, zaman ve mekandaki tetikleyici faktörlerden kaynaklanan heyelan duyarlılığı değişimleri, doygunluk derecesi açısından analiz edilmiştir. Bu tez çalışmasında, Soil Moisture Distribution and Routing (SMDR) modelini ve Frekans oranı analizini heyelan duyarlılığının alışılagelmiş parametreleri ile kullanan birleştirilmiş bir yaklaşım sunulmaktadır. Doygunluk Derecesi İndeksi (SDI), hidrodinamik değişimlerin heyelan duyarlılığında zamansal etkilerini yansıtan yeni bir indeks olarak önerilmiştir. Genelde, su etkisi geleneksel heyelan duyarlılığı çalışmalarında Topoğrafik Nemlilik İndeksi (TWI) ile temsil edilir. Yeni önerilen zamansal-mekânsal heyelan duyarlılık yaklaşımı, Derebaşı Heyelanının oluşum tarihindeki toprak doygunluğunun tetikleyici etkisinin yorumlanması için Yenice Havzasında kullanılmıştır. Önerilen yeni yaklaşım SDI ve geleneksel TWI kullanılarak elde edilen Heyelan duyarlılığı haritalarının karşılaştırılması dikkat çekicidir. SDI su etkisini heyelan duyarlılığında tetikleyici faktör olarak ortaya çıkartmıştır. Buna bağlı olarak, elde edilebilir aylık ortalama meteorolojik veriyi kullanarak, aylık heyelan duyarlılığı haritalarını oluşturan yeni bir yöntem önerilmiştir. Önerilen yöntemin doğruluğu, Derebaşı Heyelanı ile aynı havzada bulunan Cebeciler Heyelanına yöntemin uygulanması ile gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Considering the dramatic results as life losses and economic damages, landslides are the second most important type of natural hazards in Turkey following the earthquakes. The Western Black Sea region is well known with its frequent landslide events. In this study, Yenice Watershed, which embodies Derebaşı and Cebeciler landslides, was investigated within the context of water effect on landslide susceptibility. The relation between the landslide occurrence and variations in the saturation degree was attempted to be investigated in a watershed scale. In this way, landslide susceptibility variations could be analysed in space and time evolving out of triggering factors as water effect in terms of saturation degree of soil. This study presents an integrated approach which utilize the Soil Moisture Distribution and Routing (SMDR) model and Frequency Ratio Analysis with conventional parameters of landslide susceptibility. Saturation Degree Index (SDI) is proposed as a new index reflecting the temporal effect of hydrodynamic variations on landslide susceptibility. The water effect is usually represented with the Topographic Wetness Index (TWI) in conventional landslide susceptibility studies. The new proposed Spatio-Temporal Landslide Susceptibility approach is used in Yenice Watershed to explicate the triggering effect of soil saturation for the occurrence date of Derebaşı Landslide. The comparison results of landslide susceptibility maps obtained from this new approach utilizing the proposed SDI and conventional TWI are quite noticeable. SDI reveals the effect of water as a triggering factor for landslide susceptibility. Accordingly, a new substantial method is proposed using the attainable monthly mean meteorological data to generate monthly landslide susceptibility maps. The verification of the proposed method was carried out by applying the procedure on the Cebeciler Landslide existing in the same watershed as Derebaşı Landslide.