Intramental fictional minds in Ian Mcewan's Amsterdam and On Chesil Beach
Ian Mcewan'ın Amsterdam ve On Chesil Beach romanlarında zihin-içi kurgusal zihinlerin işleyişi
  1. Tez No: 393483
  2. Yazar: KARAM NAYEBPOUR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ZAKİ ÇIRAKLI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kurgusal Zihinler, Zihin-içi Düşünce, Anlatısallık, Nasıl bir şey, Anlatı Deneyimi, Amsterdam, On Chesil Beach, Ian McEwan, Fictional Minds, Intramental Thought, Narrativity, What it's like, Narrative Experience, Amsterdam, On Chesil Beach, Ian McEwan
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 236
Özet
Bu tezin amacı, Ian McEwan'ın Amsterdam ve On Chesil Beach romanlarında kurgusal zihinlerin işleyişini sunulma biçimlerini incelemek ve aynı zamanda da bu tarz tecrübelerin onlar için nasıl bir şey olduğunu betimlemektir. Çalışmada ağırlıklı olarak bilişsel anlatıbilimci Alan Palmer ve David Herman'ın kurgusal zihinlerin analizi ve anlatısallık kavramıyla ilgili önermiş oldukları terminoloji benimsenmiştir. Bu tezde, seçilen anlatıların başlangıcındaki kırılgan zihinsel birimlerin, sona doğru bozulmaya başladığı, çünkü çatışmalarla karşı karşıya kalan kurgusal zihinlerin kendi içlerinde ayrılma eğilimi gösterdiği ve bu anlatıların anlatısallık derecelerinin, esasen kurgusal zihinlerin bilinçsel farkındalıklarını ya da ihtilaflı olay ve durumların onların bilincinde yarattığı etkiyi yansıttıkları için yüksek olduğu savunulmaktadır. Amsterdam romanında Clive Linely ile Vernon Halliday arasında başlangıçtaki zihinler-arasılık, bu iki yakın arkadaşın benmerkezciliği ve bakış açılarının farklılığı, onları zihin-içi düşünceye ve eyleme doğru yönlendirdiği zaman sona ermiştir. On Chesil Beach romanında ise Edward Mayhew'in ve Florence Ponting'in pek yoğun olmayan zihinler-arası biriminin gelişimi, zihinler-arası ya da paylaşılan düşüncelerin yerini esnek olmayan zihin-içi uyuşmazlıklar aldığı zaman durmuştur. Ayrıca, her iki durumda da, anlatıların birincil kaygısı, anlatının ilerleyişi boyunca çoğunlukla yıkıcı olan anlatısal olayların ve durumların tecrübe eden zihinler üzerindeki etkisini -hem dengenin bozulmasından önce hem de sonra- yansıtmak gibi görünmektedir.
Özet (Çeviri)
This dissertation examines the mental workings of the characters as well as representation of what it is like for them to undergo some certain experiences in Ian McEwan's Amsterdam and On Chesil Beach. The study primarily depends on the terminology offered by the cognitive narratologists Alan Palmer and David Herman for the analysis of characters' mental aspects as well as the concept of narrativity. This dissertation argues that the initial fragile intermental units within the selected narratives break down towards their ends because, encountering conflicts, the fictional minds tend to dissent intramentally, and that the degree of narrativity in these narratives is high because they fundamentally represent the fictional minds' conscious awareness or the impact of the dissenting events and situations on their consciousness. In Amsterdam, the incipient intermentality between the major characters Clive Linely and Vernon Halliday comes to its end when the close friends' strong egocentricism and aspectuality lead them fundamentally towards intramental thought and action. And in On Chesil Beach, the development of Edward Mayhew's and Florence Ponting's small intermental unit halts when their intermental or shared thoughts are replaced by their inflexible intramental dissents. Moreover, in both cases the primary concern of the narratives seems to be representation of the impact of mostly disrupting narrative events and situations, both before and after the disequilibrium, on the experiencing minds throughout the narrative progression.