1556- 1557 (H. 963-964) tarihli Divan-ı Hümâyûn Ruûs Defteri (s.1-125) metin- değerlendirme- dizin
1556- 1557 (H. 963-964) dated the Ruus Book of Imperial Council (p. 1-125) text- assessment- directory
  1. Tez No: 393564
  2. Yazar: HAVVA MERVE ÇITAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Divan-ı Hümâyûn, Ruûs, Buyruldu, Atama, Ottoman, Imperial Council, Ruus, Order, Assignment
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 439
Özet
H. 963-964 Tarihli Divan-ı Hümâyûn Ruûs Defteri 1556-1557 tarihinde Osmanlı Devleti'nde beylerbeyi, sancakbeyi, defterdar da dâhil olmak üzere devletin üst düzey yöneticilerinden en alt kademedeki görevlilere kadar değişik pek çok alanda yapılan atama ve azilleri içermektedir. Bunun yanı sıra dirliklere yapılan zamlar, çeşitli konulardaki izinler, ihtida hareketleri ve daha birçok konuda buyruldu kayıtlarından oluşmuştur. Bu sebeple Osmanlı Devleti'nin idari, siyasi, sosyal, ekonomik ve kültür hayatı ile ilgili önemli bilgilere ulaşmak mümkündür. İlgili defterin 1-125. sayfaları arasındaki 1179 buyruldunun transkripsiyonu yapılmıştır. Sadece transkripsiyon ile yetinilmemiş yer ve şahıs adlarına göre bir dizin ve defterdeki kayıtlardan istifade ile bir değerlendirme yapılmıştır. Bu değerlendirmede bilgiler tablolar halinde sistematik olarak sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The Ruus Book of Imperial Council of Ottoman, between hijri 963 and 964, includes assignments and discharges made in different areas from top government officials such as governor, governor of a sanjak, and head of provincial treasury to low-level governors. Besides, this book consists of raises in dirliks, permissions in different topics, conversion movements and some other registrations of orders. So, in our study, it is possible to reach some important information about governmental, political, social, economic and cultural life of Ottoman Empire. In this book, between 1st and 125th pages, transcriptions of 1179 orders were made. But we didn't make do with just transcriptions; we made an assessment by using names of place and person using the records in book. In this assessment information was presented tabular systematically.