Turkish Republican elite's Arab perception: Examples from the Ulus between 1930-1940
Türk Cumhuriyetçi elitinin Arap algısı: 1930-1940 yılları arasında Ulus Gazetesi'nden örnekler
  1. Tez No: 393825
  2. Yazar: SEMİH PATAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMİL KOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Cumhuriyetçi eliti, Arap algısı, Ulus Gazetesi, Türk-Arap ilişkileri, Turkish Republican elite, Arab perception, the Daily Ulus, Turkish-Arab relations
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkiye Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu tez Cumhuriyetçi elitlerin 1930-1940 yılları arasındaki Arap algısını konu alıyor. 1980'den sonra Arap dünyasıyla ilişkiler konusu akademisyenlerin ilgisini çekmiş olsa da, erken Cumhuriyet dönemi özelinde literatür oldukça zayıftır. Bu boşluğu doldurmak amacıyla, bu tez dönemin Cumhuriyet Halk Partisi'nin yarı resmi gazetesi olarak bilinen Ulus Gazetesi'ne, Türkler ve Araplar arasındaki hem diplomatik hem de kültürel ilişkileri açığa çıkarmak için odaklanıyor. Tezin üç temel bulgusu vardır. Birincisi, Ulus Gazetesi'nden yola çıkarak, Türkiye çoğunlukla iddia edildiği gibi Arap ülkeleriyle diplomatik ve siyasi ilişkilerini göz ardı etmemiştir. İkincisi, diplomatik ve siyasi seviyedeki dostane ilişkiler, kültürel ve kimliksel düzeyde Araplara yönelik yakınlık hissine dönüşmemiştir. Arap kimliği ve ilintili kategoriler, Cumhuriyetçi elitlerin oluşturmaya çalıştığı modern, seküler ve Batılı bir Türk kimliğini pekiştirmek için araçsallaştırılmıştır. Son olarak, Arap ülkelerinin iç siyaseti, başarıları ve başarısızlıkları Cumhuriyetçi elitler tarafından Türkiye'deki Kemalist rejimin avantajına kullanılmıştır. Bu ülkelerin başarısızlıkları, Kemalist rejimin batılı, seküler ve modern yapısı gösterilerek Türkiye'nin farkı vurgulanmış; başarıları karşısında da Türkiye bu ülkeler için rol model olarak sunulmuştur. Bu tez, bahsi geçen dönemdeki ilişkilerin daha incelikli analizini yapması ve Cumhuriyetçi elitin Araplara yönelik algılarını kullanılan stereotipler üzerinden ortaya çıkarması dolayısıyla önemlidir. Bu algılar da hem iki tarafın ilişkilerini hem de Türkiye'de Arap kimliğini bir şekilde hedef almış reformları anlamak adına oldukça mühimdir.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on the perceptions of the Turkish Republican elites towards Arabs between 1930 and 1940. Although relations with the Arab world have attracted the interest of scholars starting with the 1980s, the literature is quite weak regarding the early Republican period. In an attempt to fill this gap, this thesis looks at the Ulus, semi-official newspaper of the ruling Republican People's Party at the time, to reveal both diplomatic and cultural relations between Turks and Arabs. There are three main findings of the thesis. First, as reflected by the Ulus, Turkey did not neglect the diplomatic relations as it is mostly argued. Second, peaceful relations in the diplomatic arena did not translate into cultural or identity level feelings towards the Arabs. Arabic identity was instrumentalized in order to reinforce the modern, secular and Western Turkish identity that the Republican elites wanted to create. Third, Republican elites made use of domestic affairs, successes and failures, of the Arab countries in advantage of the Kemalist regime of Turkey. Failures of the Arab countries suggested the relative success of the Kemalist regime, which was modern, secular and Western oriented. In case of successes of the Arab countries, Turkey was shown as the role model for these Arab countries. This thesis is important in the sense that it brings more nuanced analysis of the relations at the time and reveals the perceptions of the Republican elites towards Arabs through the stereotypes they used.