Mersin fıkralarının bağlam merkezli halkbilimi kuramları açısından incelenmesi
Exami̇nati̇on of Mersi̇n jokes in terms of context centered folklore theori̇es
  1. Tez No: 393844
  2. Yazar: ZEYNEP İREM DEGER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLGÜN ÇIBLAK COŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Anonim halk edebiyatı, anlatı türleri, fıkra, MersinFıkraları, performans teori, iĢlevsel halkbilim yöntemi, Anonymous folk literature, narrative types, joke, Mersin Jokes, performance theory, functional method of folklore
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 338
Özet
Bu tez çalışmasında Mersin ve ilçelerinde derlenen fıkralar bağlam merkezli halk bilimi kuramlarından olan“performans teori”ve“işlevsel halkbilim yöntemi”çerçevesinde incelenmiştir. Tez çalışması yedi ana bölümden meydana gelmektedir. 1. bölümde araştırma alanı ve fıkra türü hakkında genel bilgiler verilmiştir. 2. bölümde metin merkezli ve bağlam merkezli kuramlar tanıtılmıştır. 3. bölümde fıkranın bir tür olarak tanımı yapılmıştır. Ayrıca, anlatmaya dayalı diğer türlerle fıkra arasındaki ilişki değerlendirilmiştir. 4. Bölümde Mersin'den derlenen fıkralar tiplerine ve konularına göre sınıflandırılmıştır. 5. bölümde Mersin fıkraları performans teoriye göre incelenmiştir. Bu bölümde yapılan incelemeler tablo ve şekillerle desteklenmiştir. 6. bölümde derlenen fıkralarının işlevleri tespit edilmiştir. 7. bölümde derlenen fıkra metinlerine yer verilmiştir. Son olarak, derleme çalışmaları sırasında kaynak kişilere yöneltilen soruların listesi, derleme yapılan alanın haritası, kaynak kişiler tablosu ve fotoğraflar eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, jokes which compiled in Mersin were examined in the framework of“performance theory”and“functional method of folklore”which are context-based theories of folklore. Thesis consists of seven main sections. In the 1st section, the general information were given about research area and jokes. In the 2nd section, text-based and context-based theories were introduced. In the 3rd section, jokes as a type were defined. Also, the relationship between jokes with the other species based on description were evaluated. In the 4th section, jokes which complied in Mersin were classified according to types and subjects. In the 5th section, Mersin jokes were analyzed according to performance theory. In this section, the examinations were supported by tables and figures. In the 6th section, the functions of jokes which compiled were determined. In the 7th section, texts of jokes which complied in Mersin were included. Finally, there are list of questions that asked to resource persons during the compilation, maps of compilation area, table of resource persons and photographs were added.