Deneysel olarak oluşturulmuş akut böbrek yetmezliğinde etanersept'in koruyucu etkisi
The protective effect of etanercept in experimental acute renal failure
- Tez No: 393875
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN BASRİ ULUSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: Etanersept, Akut Böbrek Yetmezliği, TNF-α, Folik Asit, Etanercept, Acute renal failure, TNF-α, Folic acid
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Giriş ve Amaç: Akut böbrek yetmezliği (ABY); glomerüler filtrasyon hızında (GFH) gelişen azalma ile hızlı fonksiyon kaybına bağlı olarak, özellikle üre ve diğer azotlu atık metabolitlerin vücutta birikmesiyle kan elektrolit içeriğinin bozulmasına neden olan klinik bir tablodur. Bu çalışmada günümüzde etkili farmakolojik tedavi yöntemi henüz geliştirilememiş olan ABY'de, etanersept'in koruyucu etkisini araştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 91 adet Balb-C ırkı dişi erişkin fare alındı. Bu fareler 7 gruba ayrıldı. Grup 1 (ABY grubu): intraperitoneal (i.p.) folik asit (250 mg/kg) enjeksiyonu ile ABY oluşturuldu. Beraberinde etanersept verilmedi. Grup 2, 3, 4 (tedavi grupları): i.p. folik asit (250 mg/kg) ile ABY oluşturuldu. Beraberinde etanersept i.p. enjeksiyonla grup 2, 3, 4'e sırasıyla 0.7 mg/kg, 3.5 mg/kg ve 7 mg/kg dozlarında verildi. Grup 5 (ABY+yardımcı madde grubu): i.p. folik asit (250 mg/kg) enjeksiyonu ile ABY oluşturuldu. Etanersept solüsyonunda bulunan çözücü ve yardımcı maddeler (mannitol (E 421) 40mg/ml, sukroz 10 mg/ml, trometamol 1.2 mg/kg, trometamin HCl (pH ayarlamak için)) 0,2 ml i.p. enjeksiyonla verildi. Grup 6 (kontrol grubu): ABY oluşturulmadı. Koruyucu amaçlı etanersept verilmedi. Grup 7 (sadece etanersept grubu): ABY oluşturulmadı. Etanersept i.p. enjeksiyonla 7 mg/kg dozunda verildi. Çalışmanın 7. gününde alınan serum örneklerinden kan üre azotu (BUN), serum kreatinin ve serum sistatin-c düzeyleri ölçüldü. Cerrahi olarak çıkarılan böbrekler Hematoksilen-Eosin ve Tunel boyama teknikleriyle boyanıp histolojik olarak incelendi. Bulgular: ABY grubunun sonuçları kontrol grubu ile karşılaştırıldığında, ABY modelinin oluştuğu, histolojik ve biyokimyasal olarak gösterildi. ABY grubunun tedavi gruplarıyla karşılaştırılmasında histolojik bulgular, biyokimyasal sonuçlar ve kilo kaybı açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar tespit edildi. Sonuç: Etanersept'in ABY gelişimine karşı koruyucu etki gösterdiği ve bu etkiyi moleküler düzeyde apoptozis mekanizmasını bloke ederek yaptığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Acute renal failure (ARF) is a kind of clinic syndrome that causes abrupt and sustained decline in the glomerular filtration rate (GFR), which leads to accumulation of nitrogenous waste products and uremic toxins. In this work, it has been aimed to search the protective effect of Etanercept during the ARF whose effective pharmacologic treatment method has't been improved, yet. Materials and Methods: 91 adult Balb-C female mice which were taken for this study. Mice were generated 7 groups. Group 1 (ARF group): ARF was created with the folic acid intraperitoneal injection on the dose of 250 mg/kg. Group 2,3,4 (treatment groups): For these 3 groups, ARF was created with the folic acid intraperitoneal injection on the dose of 250mg/kg. Afterwards, as the failure preventive, the doses of 0,7mg/kg, 3,5mg/kg and 7 mg/kg were given with Etanercept intraperitoneal injection respectively to the groups 2, 3, 4. Group 5: ARF was created followed by the solvent and helper items (mannitol (E 421) 40mg/ml, sukroz 10 mg/ml, trometamol 1.2 mg/kg, tromethamine HCl (to set the Ph level)) which are only used during the etanersept subcutan injection were given with 0,2 ml intraperitoneal injection. Group 6 (control group): Acute renal failure wasn't created. Etanersept wasn't given with the protective purpose. Group 7: It was given 7 mg/kg with the etanersept intraperitoneal injection. Levels of blood urea azote, creatinine and cyctatin-c were measured on the 7th day of the work. The kidneys which were taken out as surgery were checked as histologic by painting with Tunel and hematoxylin-eosin. Results: The results of the ARF group were compared with the control group, which consists of the ARF models were shown histologically and biochemically. In the treatment groups compared to ARF group, histological findings and biochemical results and weight loss differences in statistically significant were determined. Conclusion: Administration of etanercept by intraperitoneal injection may prevented folic acid induced ARF. Afterward assumed that this effect at the molecular level by blocking the apoptosis mechanism made.