Üsküdar Mahkemesi 510 numaralı Şer'iyye Sicilinin transkripsiyon ve değerlendirmesi: 1782-1783 (H. 1196-1197)
The transcription and evaluation of Üskudar Law-court Shar'iya Register no. 510: 1782-1783 (H. 1196-1197)
- Tez No: 395131
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULVAHAP YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: İstanbul, Üsküdar, Şerʿiyye Sicili, Şehir Tarihi, Istanbul, Uskudar, Shar'iya Register, City History
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 425
Özet
Çalışmanın konusu, Üsküdar Mahkemesi 510 numaralı şerʿiyye sicilinin transkripsiyon ve değerlendirmesidir. Bu sicilin transkripsiyon ve kısa bir değerlendirilmesi yapılarak, yazıldığı tarih aralığı olan 1782-1783 tarihleri arasında Üsküdar ahalisinin mahkemeye yansıyan davalarının tahlili amaçlanmıştır. Çalışma, bu sicilin 698 kayıttan meydana geldiğini, istida, buyruldu, borç, vakıf, yaralama, hırsızlık, zevciyet gibi konuları içerdiğini göstermiştir. Etnik köken ve din farkı gözetilmeden adil yargılama yapıldığı, Müslüman ile gayri-müslimin taraf olduğu davalarda gayri-müslimlerin davaları kazanma oranının yüksek olduğu belirlenmiştir. Tarafların barış içinde yaşadıkları, gerektiğinde birbirlerine vekil oldukları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The study transcribes and evaluates the shar'iya register of Uskudar law court No. 510. It aims to analyze the ligations brought to the court between the years 1782-1783. The study has revealed that this register contains 698 records, such as petitions, decrees, loans, foundations (waqf), battery, theft, and marriages. It has been underlined that Muslims and non-Muslims were treated fairly and impartially and that the ratio of non-Muslims winning the suits against Muslims were significant. It has further indicated that Muslims and non-Muslims lived in harmony and represented each other when necessary.