Evli bireylerde bağlanma stilleri ve cinsiyet rollerinin yükleme biçimini yordayıcı rolü
The predictive role of attachment styles and gender roles on attributional style of married i̇ndividuals
  1. Tez No: 395137
  2. Yazar: MİRAY ÖZER TOĞUŞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RUKİYE ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Yüklemeler, Bağlanma, Cinsiyet Rolleri, Evli Bireyler, Attributions, Attachment, Gender Roles, Married Individuals
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmanın amacı evli bireylerin bağlanma stilleri ve cinsiyet rollerinin, yüklemeleri ne derecede yordadığını incelemektir. Ayrıca bağlanma stilleri ve yüklemelerin cinsiyetlere göre farklılaşıp farklılaşmadığı da incelenmiştir. Araştırma ilişkisel tarama metodu kullanılarak yapılan betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın evrenini Malatya'da yaşayan evli çiftler oluşturmaktadır. Bu çalışma Malatya ilinde çeşitli devlet ve özel kurumlarda çalışan veya herhangi bir işte çalışmayan 200 evli çift üzerinde yapılmıştır. Yüklemeleri belirlemek için İlişkilerde Yükleme Ölçeği (İYÖ), bağlanma stillerini belirlemek için Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri (YİYE), cinsiyet rollerini belirlemek için BEM Cinsiyet Rolleri Envanteri kullanılmıştır (BCRE). Veri SPSS 20.0 programı ile analiz edilmiştir. Veri analizinde aritmetik ortalama, standart sapma gibi betimsel istatistikler, çok değişkenli regresyon analizi ve bağımsız örneklem t testi gibi anlam çıkarıcı analiz yöntemleri kullanılmıştır. Araştırmada bağlanma stilleri ve cinsiyet rolleri bağımsız değişken, yüklemeler bağımlı değişken olarak belirlenmiş ve bağımsız değişkenlerin bağımlı değişkeni yordama durumu çoklu doğrusal regresyon yöntemiyle belirlenmiştir. Regresyon analizi sonuçlarına göre bağlanma stillerinden sadece“kaygılı bağlanma”stilinin yüklemeleri anlamlı ve pozitif olarak yordadığı, toplumsal cinsiyet rollerinden“kadınsı”cinsiyet rolünün yüklemeleri anlamlı ve negatif olarak yordadığı bulunmuştur. Kaçınmalı bağlanma ve erkeksiliğin, yüklemelerin anlamlı bir yordayıcısı olmadığı ortaya çıkmıştır. Ayrıca bağlanma stillerinin evli kadın ve evli erkeklerde cinsiyete göre farklılaşmadığı, yüklemelerden suçlama alt boyutunun anlamlı olarak kadınlarda yüksek olduğu, diğer yükleme boyutlarının evli kadın ve evli erkekler arasında anlamlı olarak farklılaşmadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine the predictive power of attachment styles and gender roles of married females and males on atrributions. In addition, whether the attachment styles and attributions differed in terms of the gender was investigated. The research is a descriptive study using relational screening method. The participants of the study were Turkish married couples in Malatya province. This research was carried out with 200 married couples who work various government and private instutitions or don't have a job in Malatya. The Relationship Attribution Measure (RAM) is used to determine the attributions, Experiences in Close Relationships Inventory (ECR) is used to determine the attachment styles, BEM Sex Role Inventory (BSRI) is used to determine the gender roles. Data was analyzed using SPSS 20.0 software. In the analysis of data, descriptive statistics such as mean and standard deviation and meaning extractor analyses such as multiple linear regression analysis and independent samples t test were conducted. In the research, attachment styles and gender roles were determined as independent variables, attributions was determined as the dependent variable and the predictive power of independent variables on dependent variable was determined by multiple linear regression method. According to the regression analysis results, only“anxious attachment”style in attachment styles has been found be to positive and significant predictor of attributions.“Feminity”in the social gender roles, has been found to be negative and significant predictor. Avoidant attachment style and masculinity were not significant predictors of attrributions. In addition, it was determined that the attachment styles didn't differ in terms of the gender in married males and females, blame subscale of the attributions was found to be significantly higher in females and other attribution styles has not been found to differ significantly in married females and males.