Mortgage Krizi'nin Avrupa borç krizine etkileri: Panel veri yöntemi ile bir analiz
The effects of the Mortgage Crisis on the European debt crisis: Panel data analysis method
  1. Tez No: 396596
  2. Yazar: ARDA ALTAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEMİL ERARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Kriz, Mortgage Krizi, Avrupa Borç Krizi, Panel Veri Analizi, Financial Crisis, Mortgage Crisis, the European Debt Crisis, Panel Data Analysis
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu çalışmanın temel amacı ABD'de başlayan Mortgage Krizi'nin Avrupa Borç Krizi'ne etkilerini incelemektir. Çalışmanın temel hipotezi Mortgage Krizi'nin Avrupa Borç Krizi üzerinde finans ve ticaret kanalı yoluyla etkili olduğu üzerine kurulmuştur. Çalışmanın birinci bölümünde, kriz kavramı, kriz türleri ve bu türlerin ayrımı, finansal kriz teorileri ve finansal kriz göstergeleri açıklanmıştır. İkinci bölümünde, Mortgage sisteminin temel kavramları açıklanmış, özelliklerine ve ortaya çıkışı ve tarihçesine değinilmiştir. Daha sonra Mortgage sisteminin aktörleri, uygulanması, türleri açıklanmıştır. Mortgage Krizi'nin nedenleri, alınan önlemler ve krizin ABD'de nasıl meydana gelişi açıklanmaya çalışılmıştır. Üçüncü ve son bölümde ise, Mortgage Krizi'nin Avrupa Borç Krizi'ne etkileri üzerinde durulmuştur. Ortaya çıkan Avrupa Borç Krizi'ni açıklamak için seçili dört ülke örneği incelenmiş ve bu ülkeler panel veri analizi yapılarak analiz edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre seçili ülkelerde Mortgage Krizi'nin Avrupa Borç Krizi'ne yol açan temel faktörlerden birisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine the effects of the morgage crisis which begans in the United States on the European debt crisis. The main hypothesis of this study is based on is effective the Mortgage Crisis on the European Debt Crisis through finance and trade channels. In the first part of the study, descibes the concept of crisis, crisis types and separation of these types theories of financial crisis and the financial crisis indicators. In the second section describes the basic concepts of the mortgage system and has been referred to its features and occurrence and history. afterwards the actors of the mortgage system, its implementation, types are described. The causes of the mortgage crisis, precautions taken and the crisis how it occurenced in the United States and has attempted to explain The third and final section focuses on the mortgage crisis effects in the European debt crisis. In order to explain the emerged European debt crisis, Selected four countries were inspected and these countries were analyzed as making panel data analysis. According to obtained the findings, in the selected countries the result has been reached for the mortgage crisis is one of the main factors that lead to European debt crisis.