İklim değişiminin etkisiyle subalpin zondaki orman alanlarının alpin zona doğru ilerlemesinin araştırılması
Investigation of forest areas in subalpine zone towards alpine zone by effect of climate change
- Tez No: 397158
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN TÜFEKÇİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Orman Sınırı, Ağaç Sınırı, Küresel İklim Değişimi, Artvin, Yusufeli, Rize, Forest Borders, Treeline, Global Climate Change, Artvin, Yusufeli, Rize
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Artvin Çoruh Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
İklim değişiminin Artvin ve Rize illeri sınırları içerisinde bulunan toplam 3 yörede 2000 m ve üzerinde bulunan alpin zon sınırında aşağı ya da yukarı yönde bir değişimin olup olmadığı araştırılmıştır. Orman sınırı, ağaç sınırı ve bodur (kötürüm) ağaç sınırını içine alan 5m x 20m boyutlarında (100 m2) 9 farklı mevkii de 40 adet deneme alanı oluşturularak bu alanların bakısı, yükseltisi (m), eğimi (%), 3 m den boylu ağaçların boyları, çapları ve yaşları belirlendi. Çalışma sonucuna göre; yöreler arasında (Artvin- Merkez, Artvin- Yusufeli ve Rize- Çamlıhemşin) çap, boy ve yaş bakımından orman üstü zonlarda belirgin farklılık görülmezken, Artvin- Merkez ile Rize- Çamlıhemşin yörelerinde kendi içlerinde yükseklik değişimleri ile birlikte çap, boy ve yaş değerleri bakımından önemli farklılıklar ortaya çıkmıştır. Bu çalışma sonucunda özellikle Artvin- Merkez ve Rize- Çamlıhemşin yörelerinde orman üst zonunun küresel iklim değişimi etkisi ile daha üst rakımlara taşındığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
We investigated that climate change affected to alpine zone whether or not change in the down or upward direction in the 3 regions (2000 m and above) within the boundaries of Artvin and Rize. The study area consist of forest border, treline and squat (crippled) tree line and located 9 different regions with a total of 40 experiment areas. The size of the each experimented area was 5 m x 20 m (100 m2). At the same time, we determined that aspects, altitude (m), slope (%) and tree diameter, age and height for taller than 3 m trees in the each study area. According to the study results; there were not significant differences between region (Artvin Central, Artvin-Yusufeli and Rize- Camlihemsin) of top forest zones, compared to diameter, lenght and tree ages. But, there were a significant differences between Artvin-Central and Rize- Camlihemsin compared to diameter, lenght and ages with elevation changes. The result indicated that, the upper zone of the forest moved to higher altitutes, because of the effects of global climate change in the Artvin- Central and Rize- Camlihemsin regions.