219 numaralı Mühimme Defterinin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi (1-60 sayfalar)
The transliteration and evaluation of the Muhimme Register number 219
- Tez No: 397625
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMİT KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Dîvân-ı Hümâyûn, Mühimme Defterleri, Fermân, Nâme, 3. Selim, Divan-ı Humayun, Mühimme Defters, Firman, Name, Selim III
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 219
Özet
Osmanlı Devletinde önemli devlet işlerinin görüşüldüğü ve karara bağlandığı devlet organı olan Divânı Hümâyûn, yaklaşık 19. Yüzyıla kadar işlevini sürdürmüştür. Bu divanda alınan kararların nüshasının ilgilisine gönderilmesinden başka bir kopyası da Mühimme Defterlerine kaydedilirdi. Çalışma konumuz olan 219 numaralı Mühimme Defteri 3. Selim zamanında meydana gelen olayları ihtiva etmektedir. 219 numaralı Mühimme Defteri Özellikle 1803 yılı sonlarına doğru geçen olaylar hakkında bilgi vermektedir. Bu çalışmada defterin transkripsiyonundan sonra hükümlerin kısa ve sade özetleri yapıldı. Sonraki aşamada ise dönemin olayları tahlil edilip, yine dönemin kaynaklarıyla karşılaştırıldı. Çalışmanın sonuna ise metnin tıpkı basımı eklendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In the Ottoman Empire, Divan-ı Humayun functioned until the nineteenth century that was one of the most important state orghan which negotiated and decided the crucial state affairs. The decision made by the Divan had been recorded to the Muhimme defters as well as sending one copy to the related persons. The Mühimme defter numbered 219 includes the affairs occured during the reign of Selim III. The Defter focuses on the events of the year 1803. In this study, following the transcription of the defter, the decisions have been summarized. After that, the events of the period have been analyzed and compared to the sources of the period. The facsmile of the text has been added to the study.