Türkiye'de tescil edilmiş bazı mercimek (Lens culinaris Medic.) çeşitlerinin Van koşullarında verim ve verim öğelerinin belirlenmesi
Determination of yield and some yield components of the registered lentil (Lens culinaris Medic.) cultivars of Turkey in Van conditions
  1. Tez No: 398802
  2. Yazar: GÜLŞAH KAPLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NECAT TOĞAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Mercimek, Çeşit, Verim, Verim öğeleri, Van, Lentil, Variety, Yield, Yield attributes, Van
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Araştırma, Van koşullarında kışlık olarak yetiştirilebilecek mercimek çeşitleri ile bunların önemli tarımsal ve bitkisel özelliklerini belirlemek amacıyla 2013-14 yetiştirme sezonunda Van Zeve Kampüsü Ziraat Fakültesi deneme tarlasında yürütülmüştür. Denemelerde tescil edilmiş 9 mercimek çeşidi (Yusufhan, Ceren, Ankara Yeşili, Sazak-91, Kafkas, Özbek, Çiftçi, Şakar ve Fırat-87) kullanılmıştır. Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Çalışmada mercimekte bitki boyu, ilk bakla yüksekliği, bitkide dal sayısı, bitkide bakla ve tane sayısı, baklada tane sayısı, birim alan tane verimi, hasat indeksi, biyolojik verim ve bin tane ağırlığı özellikleri incelenmiştir. En yüksek birim alan tane verimi 122.0 kg/da ile Çiftçi çeşidinden elde edilirken, en düşük birim alan tane verimi 74.6 kg/da ile Fırat-87 çeşidinden elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine cultivars which grown at Van ecological conditions and their some important agricultural and plant properties in 2013-14 winter season in Zeve campus of Van. In the study was used 9 cultivars which officially registered such as Yusufhan, Ceren, Ankara Yesili, Sazak-91, Kafkas, Özbek, Çiftçi, Şakar and Fırat-87. The trial was conducted by using randomized complete blocks design with the three replications. In the study were investigated sowing times on plant height, first pod height, numbers of branches, numbers of pod per plant and numbers of seed per plant, numbers of seed per pod, seed yield per unit area, harvest index, biological yield and 1000 seed weight. While the highest seed yield per area was obtained from Çiftçi varieties with 122.0kg/da, the lowest seed yield per area was obtained from Fırat-87 with 74.6 kg/da.