Deneysel olarak osteomyelit oluşturulan ratlarda medikal ozonun koruyucu ve tedavi edici etkilerinin araştırılması
Deneysel olarak osteomyeli̇t oluşturulan ratlarda medi̇kal ozonun koruyucu ve tedavi̇ edi̇ci̇ etki̇leri̇ni̇n araştirilmasi
- Tez No: 399030
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN GÖNENCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Rat, Medikal Ozon, Osteomyelit, Rat, Medical Ozone, Osteomyelitis
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışma ile medikal ozonun ratlarda akut osteomyelit oluşumunu engelleyip engellemediğini araştırmak, ayrıca enfekte olmuş kemiğin sağaltımında ozonun etkinliğini gözlemlemek amaçlanmıştır. Bu amaçla; 24 adet, yaklaşık 5 aylık, 300 –500 g ağırlığında, erkek Wistar rat kullanılmıştır. Hayvanlar eşit olarak 3 gruba ayrılarak; Kontrol Grubu, Koruyucu Grup ve Tedavi Grubu oluşturulmuştur. Grupların hepsinin sağ femur kemiğine intramedullar olarak Staphylococcus aureus (300 000 adet) enjekte edilerek osteomyelitis olması sağlanmıştır. Bütün grupların klinik bulguları; çalışma öncesi ve sırasında haftalık olarak takip edilmiştir. Kontrol Grubuna başka herhangi bir uygulama yapılmazken; Koruyucu Gruba enfeksiyon etkeninin enjeksiyonundan bir hafta önce başlamak üzere günlük ve 15 uygulamayı içeren bir ozon kürü düşük konsantrasyonlu (low), 1/16 oranında, 40 µg/ml olarak, 500 µg/kg dozda ve rektal üfleme (insüflasyon) şeklinde ozon jeneratörü kullanılarak verilmiştir. Tedavi Grubuna ise bakteri enjeksiyonundan 4 gün sonra başlamak üzere Koruyucu Grupta belirtilen ozonterapi seansının aynısı uygulanmıştır. Bilimsel deneyin bitiminden iki gün sonra bütün olgular derin anesteziye alınarak sakrifiye edildi ve ilgili kemiklerin radyografik, mikrobiyolojik ve histopatolojik incelemeleri yapıldı. Bütün gruplar arasında genel ve lokal klinik bulgular açısından, gözle görülür bir fark gözlenmedi. Kontrol Grubu ile diğer gruplar arasındaki radyografik farklar istatistiksel olarak önemli (P < 0.05) ve Tedavi Grubu ile Koruyucu Grup arasındaki fark ise önemsiz bulundu. Klasik mikrobiyolojik kültür yönteminde herhangi bir üreme olmadı. Ancak PCR analizlerinde Tedavi Grubunda pozitiflik saptanmazken, Kontrol Grubunun biri hariç hepsinde ve Koruyucu Grubun tamamında pozitiflik saptandı. Ancak Kontrol Grubunun yarısında PCR bantları orta ve ileri şiddette iken, Koruyucu Grubun hepsinde bantlar çok zayıf idi. Histopatolojik olarak; Koruyucu Grupta hafif, Tedavi Grubunda orta ve Kontrol Grubunda ise şiddetli derecede yangı bulguları gözlendi. İstatistiksel olarak bütün gruplar birbirleriyle karşılaştırıldığında; Tedavi Grubunda Kontrol Grubuna göre, Koruyucu Grupta ise Tedavi Grubuna göre histopatolojik iyileşme düzeyi daha anlamlı idi (P < 0.05). Sonuç olarak; ratlarda deneysel olarak oluşturulan osteomyelit olgularında medikal ozonun koruyucu ve tedavi edici etkilerinin bulunduğu kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
Investigation of preventive and therapeutic effects of medical ozone in rats with acute osteomyelitis was aimed in this study. For these purposes, 24 male Wistar rats aged approximately 5 months and weighed 300-500 g were used. All the animals were randomized into 3 equal groups named Control, Preventive and Treatment Groups. Staphylococcus aureus was injected intramedullary into right femur of each animal in 3 groups to form acute osteomyelitis. Clinical findings of all groups were noted weekly before and during the study. The Preventive Group was taken an ozone session by rectal insufflation daily at a concentration of 40 µg/ml, at low concentration 1/16 and at a dose of 500 µg/kg for 15 days with an ozone generator starting a week before microorganism injection, whereas nothing were applied to Control animals. The Treatment Group was administered the same ozone therapy sessions as the Preventive Group. But this application was started just after 4 days following the microorganism injection. At the end of the scientific experiment, two femurs of each animal in 3 groups were excised and examined radiographically, microbiologically and histopathologically following the deep anaesthesia and the sacrifice of all cases. Noticeable differences were not observed between all groups for local and general clinical sings. It was found that radiographic differences between the Control Group and other two groups were significant (P < 0.05), but those between the Preventive and the Treatment Groups were insignificant statistically. There was not any microbiological reproduction in conventional culture methods. So, all cases of the Preventive and the Treatment Groups were completely determined to be positive and negative respectively, and all cases except one of the Control Group were determined to be positive in PCR analysis. But, PCR bands of all Preventive cases were highly poor (thin bands) and severities of the bands in half of the Controls were moderate to severe (thick bands). Histopathologically; mild, moderate and severe inflammation findings in the Preventive, Treatment and Control Groups were observed respectively. When compared all groups to each other statistically; histopathological healing was significant in the Treatment Group compared to the Control Group, and it was significant in the Preventive Group compared to the Treatment Group (P < 0.05). Conclusively, it was thought that preventive and curative effects of medical ozone in rats exposed to experimental osteomyelitis had been found.