Sabahattin Ali'nin Kürk Mantolu Madonna romanında romantik aşk anlayışı ve oyun yazımı için eleştirel olanaklar
Understanding of romantic love in the novel The Fur Coated Madonna by Sabahattin Ali and critical possibilities for playwriting
  1. Tez No: 399654
  2. Yazar: GÜNAY ERTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇETİN KEMAL SARIKARTAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Türk Dili ve Edebiyatı, Performing and Visual Arts, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Romantik Aşk, Sabahattin Ali, Kadın, Maria Puder, Kürk Mantolu Madonna, Toplumsal Cinsiyet, Oyun Yazımı, Romantic Love, Sabahattin Ali, Woman, Maria Puder, The Fur Coated Madonna, Play writing, Gender
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Film ve Drama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu tez çalışması Sabahattin Ali'nin Kürk Mantolu Madonna romanında Romantik aşk anlayışının incelenmesi ve romanın farklı sanatsal çalışmalara kaynaklık edebilecek potansiyelinin saptanması amacıyla yapılmıştır. Kürk Mantolu Madonna Sabahattin Ali'nin diğer bütün çalışmalarından farklı olarak daha fazla aşkın acısını okuyucuya aksettirdiği romanıdır. Baş kişiler Raif Efendi ve Maria Puder ekseninde gelişen ilişkiler ağı okuyucuya aşkın imkansızlığını çift öykü katmanı içinde hissettirir. Tez iki bölümden oluşmuştur. İlk bölümde Romanda Biçim ve İçeriğe ilişkin Öğeler: Romanın Kurgusu, Romanın Özeti, Romanın Tematik İncelemesi, Romandaki Karşıtlıkların İncelenmesi, Kişileştirme ve İlişkiler düzlemi, Çift Öykü Katmanı olarak ele alınmış; İkinci bölümde Oyun Yazımı İçin Eleştirel Olanaklar: Romanın Kurgusu ve Eleştirel Bir Yaklaşım, Yaratıcı Sahne Çalışmaları Açısından Anlatım Özellikleri, Sahne İçin Zaman Mekan Kullanımında Çeşitlilik Olanakları, Dramatik Yapı İçin Romantik Aşk'ın Kuruluşu ve Yıkılışı, Sahne İçin Yeniden Okuma ve Yeni Bir Kurguya Doğru, düzleminde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyse the Romantic approach in the novel The Fur Coated Madonna by Sabahattin Ali, and to evaluate the novel as a potential source for other works. The Fur Coated Madonna diverges from other works of Sabahattin Ali by focussing on the pain of love experienced in the relationship of the main characters, Maria Puder and Raif Efendi. Their passions and suffering forming a duality that pervades throughout the novel. This thesis is formed in 2 parts. The first part is an analysis of the themes, contrasting viewpoints and relationships between the central characters, and the construction and deconstruction of love. The second part covers structural analysis: context, style, and the use of time and locations.