Reklam filmlerinde kullanılan kinetik tipografi uygulamalarının görsel iletişim açısından incelenmesi
Examination of the kinetic typography practice in commercial films from the point of visual communication
  1. Tez No: 400955
  2. Yazar: YİĞİT ER YİĞİT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKÇE KEÇECİ ŞEKEROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Kinetik Tipografi, Görsel İletişim, Reklam Filmi, Kinetic Typography, Visual Communication, Commercial Film
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışma, kinetik tipografi ile hazırlanmış reklam filmlerini görsel iletişim açısından değerlendirme amacıyla yapılmıştır. Kinetik tipografinin ele alındığı çalışmada görsel iletişim değerlendirme temeli olduğundan öncelikle,“İletişim”,“Görsel İletişim”,“Reklam”,“Tipografi”,“Kinetik Tipografi”gibi kavramlar hakkında literatür taranarak, tanımlamalar yapılmıştır. Söz konusu kavramların ışığında ulusal ve uluslararası yapımlar arasından ticari, seçim propagandası ve sosyal sorumluluk projesi türlerinde seçilen 10 reklam filmi ele alınmıştır. Bunlar şöyle sıralanabilir: Arçelik:“Sosyal Medyada Anne Devrimi”, Dettol:“Annem Hakkında Gerçekler”, Saray Halı:“Kadınlar Ne İster?”, Türk Telekom:“Akşam 7'den Sabah 7'ye”, SOS Çocuk Köyü:“Sence her aile güçlü mü?”, Rowoht Passig:“Öz disiplin olmadan hiçbir şey alınmaz”, Starbucks:“What (if)”, B.Obama:“Just Words”, Pelmeni:“Pelmeni % 100 kuzu ve dana eti”, Mc Donald's:“Little Tasters Commercial”Tipografi, verilmek istenen mesaj için yazı geliştirmektir. Tipografi kavramı harf biçimleri, mesajın yazım şekli, ölçüleri, sayfa üzerindeki konumu gibi hususları içine almaktadır. İzleyicinin dikkatini çekmek, sürekli ürün ve hizmet ihtiyacı yaratarak satışı sağlamak üzere hazırlanan reklam filmlerinde, hedefe ulaşmak için seçilen yöntemlerden biri de kinetik tipografidir. Çalışmada incelenmek üzere seçilen örnek reklam filmlerinin etkileri hakkında yürütülen anket çalışmasının sonucuna göre, kinetik tipografi kullanılarak hazırlanan reklam filmleri izleyici tafından beğenilmekte, film için tasarlanan yazı karakteri, bu yazı karakterinin rolü, renk gibi unsurlara odaklanmakta ancak aynı oranda markayı hatırlamamaktadır. Kinetik tipografi ile hazırlanan reklam filmlerinin ortak noktalarını tespit edebilmek ve teknik olarak hangi hususlar gözetilerek hazırlandıklarını saptayabilmek için yürütülen çalışmanın sonunda dikkat çekici sonuçlara ulaşılmıştır. Reklam filmlerinin tipografi uygulamaları, renk, ses, zıtlık, parlaklık, hareket gibi unsurları incelendiğinde; a)Reklam filmine konu olan ürün veya hizmetin, izleyicisi dikkate alınarak, oluşturulan karaktere uygun bir rol verildiği (fedakar bir anne gibi) görülmektedir. b)Renk ve yazı karakterinin seçiminde izleyici dikkate alınmaktadır. Yazı tipi ve niteliği ile renk, dikkati reklamda toplamak üzere bir malzemedir. c)Kinetik tipografi ile hazırlanan reklam filmlerinde sahnelerin birbirine bağlanması yazı karakterleri veya ses aracılığıyla yapılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was held with the aim of evaluation of the commercial films prepared by using kinetic typography from the point of view of visual communication. Since the visual communication is the basic point of evaluation in this study regarding the kinetic typography, firstly a literature review about the concepts such as“Communication”,“Visual Communication”,“Commercial”,“Typography”,“Kinetic Typography”was made and then these concepts were defined. In the light of the concepts in question, 10 commercial films regarding the fields of commerce, election propaganda and social responsibility were selected. These can be listed as follows: Arçelik:“Mothers' Revolution On the Social Media”, Dettol:“Truths About My Mother”, Saray Halı:“What Do The Women Want?”, Türk Telekom:“7am to 7pm”, SOS Children's Village:“Is every family powerful in your opinion?”, Rowoht Passig:“Nothing can be achieved without self-discipline”, Starbucks:“What (if)”, B.Obama:“Just Words”, Pelmeni:“Pelmeni % 100 lamb and veal”, Mc Donald's:“Little Tasters Commercial”Typography is the art of developing typeface for the message that is desired to be delivered. The concept of typography consists of the shape of the letters, the way the message is written, the font size, their position on the page etc. One of the methods used in order to reach the goal in commercial films with the main aim to attract the attention of the audience and to insure the sales by creating a constant need of production and service, is kinetic typography. According to the results of the survey which was conducted regarding the effects of the exemplary commercial films to be examined throughout the study, commercial films which are prepared by using kinetic typography receive the appreciation of the audience, and concentrate on elements like the typeface designed for the film and the role of the typeface. They don't however make the audience think about the brand evenly. At the end of the study which was held with the aim of establishing the common points of the commercial films prepared by using kinetic typography and determining under what type of technical conditions they were prepared, some remarkable results have been achieved. When elements such as typography practice, colour, sound, contrast, brightness, movement in commercial films are examined; a) it is observed that the audience of the product or the service which consists the subject of the film is taken into consideration and an appropriate role (like that of a devoted mother) is given to the character that is created; b) the audience is taken into consideration when it comes to the choice of colour and typeface. The type and the quality of writing is a material which is used to attract the attention to the commercial itself; c) the combining of the scenes in commercial films prepared by using kinetic typography is achieved by the typeface and the sound.