Politics of humanitarian intervention in Europe: Britain, France, Germany, and intervention in Libya
- Tez No: 403096
- Danışmanlar: DOÇ. DR. WILLIAM PHELAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: İnsani Müdahale, Libya, İngiltere, Fransa, Almanya, Humanitarian Intervention, Libya, Britain, France, Germany
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: University of Dublin (Trinity College)
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
Bu çalışma devletlerin silahlı insani müdahaleye dair davranışlarını analiz eder. Bu amaca ulaşmak adına realizm, sosyal inşacılık ve liberalizm gibi uluslararası ilişkiler teorilerinden hipotezler formüle edilmiştir. Bu hipotezler 2011 yılında Libya'da gerçekleşen insani krizde İngiltere, Fransa ve Almanya'nın davranışlarıyla test edilmiştir. Ampirik testin sonucu, bahse konu olan üç Avrupa devletinin davranışlarındaki varyasyonu açıklamada üç bağımsız değişkenin diğerlerine nazaran daha önemli yer tuttuğunu ileri sürer. Birinci değişken stratejik kültür, ikincisi materyal çıkarlar ve son olarak üçüncüsü ise güvenlik çıkarlarıdır. Bu çalışmanın temel gayesi egemen uluslararası ilişkiler teorilerine dayalı ve test edilebilir hipotezler formüle ederek teorik bir çerçeve oluşturmaktır. Bu çerçeve, gelecekte Libya'nın ötesinde ortaya çıkabilecek müdahale olaylarının analizine ve Avrupalı devletlerin pozisyonlarına (müdahil olması veya olmamasına) ilişkilen yapılacak çalışmalara bir temel oluşturabilir. Bu çalışma, aynı zamanda, literatürde bir hayli tartışmalı olan insani müdahale konusuna ilişkin tezler öne süren farklı uluslararası ilişkiler teorilerinin açıklayıcı gücü ve süregelen geçerliliğine dair bir örnek vaka çalışması sunar. Bu alan uluslararası ilişkilerde halen yeteri derecede kuramsal açıklamaların olmadığı bir alan olarak karşımıza çıkmaktadır. Fakat yakın tarihte gerçekleştirilen müdahaleler, başat teorilerin günümüz dünyasındaki geçerliliğini test etmek için geniş bir materyal havuzu sunmaktadır ki bu durum aynı zamanda Soğuk Savaş sonrası değişen uluslararası düzen dinamiklerini anlama gayreti içerisinde olan siyaset bilimciler için önemli bir görevdir.
Özet (Çeviri)
This study examines state behaviour towards armed humanitarian interventions. In order to achieve this goal, it formulates hypotheses derived from three international relations theories, namely realism, constructivism and liberalism. These hypotheses are tested using the behaviours of Britain, France and Germany vis-à-vis the humanitarian crisis in Libya in 2011. Findings of the empirical test suggest that three variables are most significant for explaining variation in the behaviours of these three European states. The first variable is strategic culture, the second is material interests, and the third is security interests. The main purpose of this study is to establish a theoretical framework while formulating testable propositions on the basis of three prevailing theories of international relations. This framework can lay the groundwork for future applications to interventions beyond the Libya case and to study the interventions and non-interventions of other European states. It provides a case study of the explanatory power and continuing relevance of different theories of international relations in the highly contested area of humanitarian intervention. This remains an under-theorized area in international relations, with recent interventions presenting ample material for testing the continuing validity of major theories, an important task for political scientists aiming to understand the still-shifting dynamics of the post- Cold War international order.