Biyokütleden hidrojen eldesinde kullanılan katalizörlerinin sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of catalyst to produce hydrogen from biomass
  1. Tez No: 405966
  2. Yazar: MERVE YURDAKUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEZİHE AYAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Steam reforming, Supercritical water, gasification, catalyst, glucose, glycerol, hydrogen
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışmada Ni/Al2O3-ZrO2, Ni-Pd/Al2O3-ZrO2, Ni-Pd/Al2O3-ZrO2-La2O3, Ni/Olivin ve Ni/Sepiolit katalizörleri sol-jel ve emdirme yöntemleri ile sentezlenmiş ve aktivite testleri gliserolün buhar reforming reaksiyonunda ve glikozun süperkritik su koşullarında gazlaştırılması reaksiyonunda gerçekleştirilmiştir. Katalizörlerin özellikleri XRF, TPR, XRD VE XPS analizleri ile belirlenmiştir. Gliserolün buhar reforming reaksiyonunda sürekli akışlı sabit yataklı reaktör kullanılarak 600, 700, 800˚C sıcaklıkta 4 saat süresince gerçekleştirilmiştir. En yüksek hidrojen verimine (%73,84) Ni-Pd/Al2O3-ZrO2 katalizörü kullanılarak 800oC reaksiyon sıcaklığı ve 4 saat süre sonunda ulaşılmıştır. Glikozun süperkritik su koşullarında gazlaştırılması 1:20 glikoz:su oranı ve %10 katalizör kullanılarak 400˚C reaksiyon sıcaklığında, 30 ve 60 dk reaksiyon sürelerinde gerçekleştirilmiştir. En yüksek hidrojen verimine (15,86 mol/kg glikoz) Ni-Pd/Al2O3-ZrO2-La2O3 katalizörü kullanılarak 400˚C'de 1 saat süresince gerçekleştirilen reaksiyon ile ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ni/Al2O3-ZrO2, Ni-Pd/Al2O3-ZrO2, Ni-Pd/Al2O3-ZrO2-La2O3, Ni/Olivin and Ni/Sepiolit catalysts were synthesized using sol-gel or/and wet impregnation methods and tested on glycerol steam reforming and supercritical water gasification reactions. Catalysts were chracterized by XRF, TPR, XRD, XPS and SEM. Steam refroming of glycerol was carried out in fixed bed reactor at 600, 700, 800˚C for 4 hours. The most suitable catalyst was determined as Ni-Pd/Al2O3-ZrO2 and the highest hydrogen yield was reached at 800˚C for 4 hours as %73,84 by using Ni-Pd/Al2O3-ZrO2 catalyst. Supercritical water gasification of glucose was carried out with 1:20 (glucose:water ratio) and 10% catalyst at 400˚C for 30 and 60 min. The highest hydrogen yield (15,86 mol/kg glucose) was reached by using Ni-Pd/Al2O3-ZrO2-La2O3 catalyst at 400˚C for 1 hour.