Spor yöneticilerinin hizmetkâr liderlik davranışlarının araştırılması
Researching servant leadership behaviors of sport managers
- Tez No: 406890
- Danışmanlar: PROF. DR. ARSLAN KALKAVAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor Yönetimi, Liderlik, Hizmetkâr Liderlik, Sport Management, Leadership, Servant Leadership
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu çalışmanın amacı; spor yöneticilerinin hizmetkâr liderlik anlayışlarının araştırılmasıdır. Bu amaçla Türkiye'de Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi veren Spor Bilimleri Fakülteleri, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokullarında ve Bölümlerinde, Dekan, Yüksekokul Müdürü ve Bölüm Başkanı görevinde bulunan Spor Yöneticilerinin (N=69) Hizmetkâr Liderlik davranışları bu kurumlarda görev yapan akademisyenlere (N=1185) uygulanan anketler yoluyla araştırılmıştır. 2014-2015 akademik yılında Türkiye'deki Beden Eğitimi ve Spor eğitimi veren Fakülte, Yüksekokul ve Bölümlerde çalışan akademisyenlere Hizmetkâr Liderlik Anketi e-mail yoluyla gönderilmiştir. Geri dönüş alınan ve eksiksiz olarak ölçeği dolduran 406 akademisyen değerlendirmeye alındı. Çalışmada Spor Yöneticilerin Hizmetkâr Liderlik davranışlarının araştırılması için Barbuto ve Wheeler tarafından (2006) yılında geliştirilen ve geçerlilik güvenirlik çalışması yapılmış olan“Hizmetkâr Liderlik Anketi”uygulandı. Ölçek Türkçeye çevrilerek geçerlilik ve güvenirlilik testi yapıldı. Hizmetkâr Liderlik Anketinin ölçme modelinin doğrulanmasının ardından elde edilen verilere cinsiyet, görev unvanı, görev süresi, bölüm ve değerlendirilen yöneticiye bağlı olarak normal dağılıma sahip olup olmadığının değerlendirilmesi amacıyla Shapiro Wilk normallik testi uygulandı. Uygulanan normallik testleri sonucu verilerin normal bir dağılıma sahip olmadığı (nonparametrik) görüldü. Sonra Spor Yöneticilerinin cinsiyete bağlı olarak hizmetkâr liderlik puanları arasında anlamlı farklılıklar olup olmadığını belirlemek için α=0.05 anlamlılık düzeyinde Mann Whitney-U testi ve görev unvanı, görev süresi, bölüm ve değerlendirilen yöneticiye bağlı olarak bir fark olup olmadığını belirlemek için α=0.05 anlamlılık düzeyinde Kruskal Wallis Testi uygulandı. Test sonuçları spor yöneticilerinin cinsiyete bağlı olarak; Fedakârlık (p>0.05), Duygusal Destek (p>0.05), Bilgelik (p>0.05), İkna Edici Yol Gösterme (p>0.05) ve Örgütsel Hizmet Etme (p>0.05) alt boyutları arasında önemli bir fark olmadığını gösterdi. Çalışma sonucunda görev durumuna, görev süresi, bölümler ve değerlendirilen yöneticiye göre de spor yöneticilerinin Fedakârlık (p>0.05), Duygusal Destek (p>0.05), Bilgelik (p>0.05), İkna Edici Yol Gösterme (p>0.05) ve Örgütsel Hizmet Etme (p>0.05) alt boyutları arasındaki farkın önemli olmadığı görüldü. Araştırma sonuçlarının ışığında kullanılan anketin objektif olduğu ve değerlendirilen yöneticilerin hizmetkâr liderlik davranışlarını gözler önüne serdiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is researching servant leadership behaviors of sport managers. For this purpose, Servant Leadership behaviors of Sport Managers (N=69) working as Dean, School Principal and Head of Department in Sport Sciences Faculties, Physical Education and Sport Schools and Departments educating Physical Education and Sport investigated via questionnaires applied to academicians (N=1185) working in these institutions. Servant Leadership Questionnaire sent via e-mail to all Academicians working in Physical Education and Sport educating Faculties, Schools of Universities and Departments in 2014-2015 academic years in Turkey. 406 Academicians responded and accurately completed the survey were evaluated. In this study,“Servant Ledareship Questionnaire”developed and conducted validity and reliability analysis by Barbuto and Wheeler (2006) used to investigate sport managers' servant leadership behaviors. Scale translated into Turkish then validity and reliability analysis were conducted. After measurement model of servant leadership questionnaire verified, Shapiro Wilk normality test was applied to obtained data to determine whether has got a normal distribution or not, depending on gender, job title, profession time, department and evaluated manager. Results of practiced normality test showed that data hasn't got a normal distribution (nonparametric). After normality test, Mann Whitney-U test applied at α=0.05 value for determining whether there is a difference between servant leadership scores according to gender and Kruskal Wallis Test applied at α=0.05 value for determining whether there is a difference between servant leadership scores according to job title, profession time, department and evaluated manager. Test results showed that there weren't differences between Altruistic Calling (p>0.05), Emotional Healing (p>0.05), Wisdom (p>0.05), Persuasive Mapping (p>0.05) and (p>0.05), Organizational Stewardship sub dimensions according to gender. Test results showed that there weren't differences between Altruistic Calling (p>0.05), Emotional Healing (p>0.05), Wisdom (p>0.05), Persuasive Mapping (p>0.05) and (p>0.05), Organizational Stewardship sub dimensions according to job title, profession time, department and evaluated manager. In the light of study results we think that applied survey is objective and unfurls evaluated managers' servant leadership behaviors. Empirical and practical contribution of this study is to test sport managers servant leadership behaviors in Turkey for the very first time.