Çocuklara yönelik perioperatif güvenli cerrahi kontrol listesi kullanımının komplikasyon gelişimine etkisi
Effect of using pediatric perioperative safe surgical checklist on complication development
  1. Tez No: 406901
  2. Yazar: NERİMAN TURAN MANTAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEYDA SEREN İNTEPELER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Güvenli cerrahi, çocuk cerrahisi, kontrol listesi, komplikasyon, Safe surgery, pediatric surgery, checklist, complication
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelikte Yönetim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Araştırma, bir üniversite hastanesinin çocuk cerrahi kliniğinde perioperatif güvenli cerrahi kontrol listesi kullanımının komplikasyon gelişimine etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Kesitsel ve tanımlayıcı türdeki araştırmanın örneklemine, bir üniversite hastanesinin çocuk cerrahi kliniğinde ameliyat olan 0-16 yaş arası hastalar alınmıştır (n=469). Veriler 'Hasta Bilgi ve Komplikasyon Formu,' Ameliyat Öncesi Dönem Güvenli Cerrahi Kontrol Listesi Formu,' 'Ameliyathane Güvenli Cerrahi Kontrol Listesi Formu' ve Ameliyat Sonrası Dönem Güvenli Cerrahi Kontrol Listesi Formu' ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde sayı, yüzde, ki kare ve Fisher kesin ki-kare testi kullanılmıştır. Çalışmada, 117 hastaya güvenli cerrahi kontrol listesi perioperatif dönemde (ameliyat öncesi, ameliyat sırası ve sonrası) uygulanmıştır. 100 hastaya hiçbir aşamada güvenli cerrahi kontrol listesi uygulanmamıştır. Kayıtlardan, veri toplanmasından önceki dönemde ameliyat olan 252 hastanın verileri elde edilmiştir. Bulgular: Hastalarda gelişen komplikasyon oranı; güvenli cerrahi kontrol listesi uygulananlarda %4.3, kontrol listesi uygulanmayanlarda %14.0, kontrol listesi kullanımından önceki dönemde ameliyat olanlarda ise %10.7 olarak bulunmuştur. Güvenli cerrahi kontrol listesi uygulanan ve uygulanmayan hastalarda gelişen komplikasyonlar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p=0.011). Ayrıca, güvenli cerrahi kontrol listesi uygulanan hastalar ve kontrol listesi kullanımından önceki dönemde ameliyat olan hastalarda komplikasyon sayıları arasındaki fark da istatistiksel olarak anlamlıdır (p=0.028). Sonuç: Güvenli cerrahi kontrol listesi kullanımı çocuklarda görülen komplikasyon oranını azaltmaktadır. Hastanelerde çocuklara yönelik güvenli cerrahi kontrol listesinin oluşturulması ve uygulanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted in order to analyze the effect of using a perioperative safe surgey checklist on the rate of development of complications in apediatric surgical clinic of a university hospital. Method: Patients sixteen years old and youngerwho were operated in a pediatric surgical clinic of a university hospital were included in the sample of the cross-sectional descriptive study (n=469). The data were collected via“Patient Information and Complication Form”,“Preoperative Period Safe Surgery Checklist Form”,“Operation Room Safe Surgery Checklist Form”and“Postoperative Period Safe Surgey Checklist Form”. Number, percentage, chi-square and Fisher exact chi-square tests were used in the data evaluation. 117 patients were treated with safe surgery checklist in the perioperative period (pre-operative, intraoperative and post-operative). 100 patients were not treated with safe surgery checklist during any period. Data for 252 patients who had surgery before data collection were gathered from records. Findings: Complication incidence rates in patients were found to be 4.3% in those treated with safe surgical checklist, 14% in those not treated with the checklist and 10.7% in those who were operated on before the usage of the checklist. The difference between the complications that developed in patients who were treated with safe surgical checklist and patients who were not werefound to be statistically significant (p=0.011). In addition, the difference between the number of complications that developed in patients who were treated with safe surgical checklist and who were operated before the usage of safe surgical checklist was also found statistically significant (p=0.028). Result: Safe surgical checklist usage reduces complication rate in children. Generation and use of the safe surgical checklist aimed at children in hospitalsare suggested.