Uluslararası Hukukta deniz haydutluğu ve Somali örneği
Piracy in International Law and Somali̇a example
- Tez No: 407486
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SAMİ DOĞRU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Uluslararası İlişkiler, Law, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası Hukuk, Deniz Haydutluğu, Somali, Deniz Hukuku, International Law, Law of the Sea, Piracy, Somalia
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Uzunca bir süredir, çok az sayıda görülen deniz haydutluğu olaylarının tekrar deniz güvenliğini tehdit edecek boyuta gelmesi, gerek devletler gerekse akademisyenler ile uygulayıcıların bu konuya ilgisini artırmıştır. Saldırılar, özellikle Aden Körfezi ve Somali açıklarında açık biçimde yoğunluk göstermektedir. Somali'nin 'başarısız devlet' (failed state) durumu da dikkate alınarak, bu bölgedeki deniz haydutluğu eylemlerini, kontrol altına almak amacıyla, uluslararası toplum mücadeleye başlamıştır. Somali açıklarındaki deniz haydutluğu eylemlerinin sıra dışı yapısı itibariyle uluslararası hukuk, haydutların yakalanması ve sonrasında yargılanması konusunda, çeşitli sorunlarla karşılaşmıştır. BM Güvenlik Konseyi'nin duruma müdahil olup, konuya özel olarak aldığı bir takım önlemler ile bu durum bir nebze olsun çözülme yoluna girmiştir. Bu çalışmada, deniz haydutluğu kavramı ve uluslararası andlaşmalardaki yeri üzerinde durulurken, aynı zamanda Somali bölgesindeki deniz haydutluğu sorunu incelenecektir.
Özet (Çeviri)
Because sea piracy has become a threat to sea security after a long time, interests of governments, academicians and the practitioners for this subject has increased. Attacks are more often in Aden Bay and near Somalia's coastline. As a failed state, When Somalia's unsuccesfull and insufficient conditions are taken into considideration, international society in this area has started a fight against piracy. Because the attacks near Somalin coastline are extraordinary, international alliances and international law faced various problems about catching the pirates and judging them. After United Nations Security Counsel's intervention and the specific precautions they took, this situation has been solved to a degree. In this study, while the concept of sea piracy and its place in the international alliances is being examined at the same time sea piracy in Somalia region will be further analyzed.