Ahlaki ilke ve ahlaki değer problemi üzerine
On the problem of moral principle and moral value
  1. Tez No: 412054
  2. Yazar: HASAN YÖNDEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERHAT AĞIRMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Ahlak, değer, değerleme, görecelik-mutlakçılık, teleoloji, deontoloji, aksiyoloji, ahlaki ilke, ahlaki değer, Morality, value, valuation, relativity-absolutism, deontology, teleology, axiology, moral principle, moral value
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk-İslam Felsefesi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmada ahlaki ilke ve ahlaki değer problemi belirli evrensel ahlaki ilkeler ve görecelik-mutlakçılık tartışması kapsamında ele alınmıştır. Çeşitli ahlak ve değer kabullerinin varlığı ve ahlak ile değer kavramlarının dinamizmi, problemi ahlaki bağlamda temellendirme imkânının daha dar bir zeminde olduğunu salık vermektedir. Bu yüzden giriş kısmında ahlakın ve değerin göreceliği ve mutlaklığı üzerinde durulmuş ve bu, tezin iki bölümüne de taşınmıştır. Birinci bölümde ahlaki ilkeler, ahlakın kaynağı ve doğası, görece ve mutlaklığın yanında deontolojik ve teleolojik bakış açısıyla kısa bir değerlendirme yapılmış ve ahlaki kabulleri farklılaşan toplumlar ve kültürler bağlamında eylemin niyet temelli mi yoksa sonuç temelli mi olduğu üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde bunun üzerine, değerin kaynağı ve doğası ele alınarak ahlaki değer ya da değerin ahlakiliği problemi için, değerin farklı anlamları, olgu, eylem, anlam kapsamında değerlendirilmiş ve değerin özsel bir var oluşa sahip olup olmadığı öznelliği ve nesnelliği açısından tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the problem of moral principle and moral value was evaluated within certain universal moral principles and within the discussion of relativity and absolutism. The existence of various moral and value acceptances and the dynamism of the concepts of morality and value prescribe that the possibility of basing the problem in a moral context offers rather a limited ground. Therefore, in the introduction part the relativity and absoluteness of moral and value were discussed and the discussion was also continued in both two chapters of the thesis. In the first chapter, a brief assessment was done on moral values, source and nature of morality within deontological and teleological perspectives beside the relative and the absolute, and it is questioned within the context of culture and societies with different moral acceptances whether the action is intentional or consequential. In the second chapter, by focusing on the source and nature of value, for the problem of moral value and the morality of the value the different senses of value were analysed within the frame of phenomenon, action and meaning and whether the value has essential existence was discussed in terms of its subjectivity and objectivity.