Çocukluk çağı vezikoüreteral reflüleri: Retrospektif bir çalışma
Vesicoureteral reflux in childhood: A retrospective study
  1. Tez No: 413063
  2. Yazar: BARIŞ KABADAYI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜRAY OKYAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Vezikoüreteral reflü, İşeme sistoüretrografisi, Spontan reflü rezolüsyonu, endoskopik tedavi, açık üreteral re-implantasyon, Vesicoureteral reflux, voiding cystouretrography, spontaneous resolution, endoscopic subureteral injection, open re-implantation surgery
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZETBu çalışmanın amacı, çocukluk çağı vezikoüreteral reflüsü (VUR) olan olgularda klinik yaklaşımlarımızı değerlendirmek, VUR tedavisinde kullanılan yöntemleri irdelemek ve hasta bazında tedavi planlamasında göz önünde bulundurulması gereken faktörleri ortaya koymaktır.Ocak 2000-Temmuz 2007 tarihleri arasında kliniğimizde yatarak tedavi gören 0-15 yaş arasındaki VUR'lü toplam 54 hastaya ait veriler retrospektif olarak incelendi. Olguların 39'u kız, 15'i erkek çocuktu. Hastaların yaş ortalaması 7.5±3.9 yıl (10 ay- 15 yıl) idi. Ellidört hastanın 78 reflülü renoüreteral ünitesi tedavi edilmiştir. Olguların biri soliter böbrekli idi. Reflü, 7 üreterde grade I, 9'unda grade II, 19'unda grade III, 21'inde grade IV ve 22'sinde grade V idi.Medikal tedavi, endoskopik subüreterik madde enjeksiyonu (STING) ve cerrahi üreter reimplantasyonu yapılan hastalar 3 ayrı grup olarak değerlendirildi. Hastalardaki tedavi başarıları her bir grup için ayrı ayrı değerlendirildi. Başarı, tedaviden 3 ay sonra çekilen voiding sistoüretrografide (VCUG) reflünün kaybolması olarak kabul edildi. Başarısız hastalar aynı tedavinin tekrarı veya alternatif tedavi seçenekleri ile tedavi edildiler. Medikal tedavi grubunda spontan reflü rezolüsyonu oranı % 66.7 olarak, STING uygulanan grupta tedavi başarısı % 84 olarak belirlenirken, cerrahi re-implantasyon yapılan hasta grubunda ise başarı oranı % 97.8 olarak bulundu. Dimerkapto-süksinik asit sintigrafisi tüm olgulara uygulandı ve 33 hastada (% 61) renal skar gösterildi. Endoskopik tedavi tüm olgularımıza ayaktan uygulandı. Bir hasta hariç komplikasyon gözlenmedi. Bu hasta re-implantasyon sonrası üreteral obstrüksiyon ile tekrar hospitalize edildi. Endoskopik ve cerrahi tedavinin kür oranları bakımından aralarında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamadı (% 84'e karşın % 97.8, p= 0.202).Sonuç olarak, bu çalışmada vezikoüreteral reflü tedavisinde tedavi planlamasında bir çok faktörün göz önüne alınması gerektiği ve bunun sonucu olarak tedavi kararının hastaya özel olarak alınması gerektiği sonucuna varılmıştır. Reflü tedavisi, uygun endikasyonla ve uygun tedavi şekli seçilerek yapıldığında oldukça başarılı olabilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe aim of this study is to determine our clinical approach of vesico-ureteral reflux (VUR) in childhood, and also to determine which factors affect planning of treatment modality.Between January 2000 and July 2007, we retrospectively rewieved charts of 54 patients with VUR, aged between 0-15 years old, 39 girls and 15 boys. The mean age of patients was 7.5±3.8 years (average: 10 months- 15 years). Total 54 patients had 78 renoureteral units with VUR, one of them had solitary kidney, and all ureteral units were treated with appropriate methods. Reflux was grade I in 7 ureters, grade II in 9, grade III in 19, grade IV in 21 and grade V in 22.The patients were divided as 3 groups, Group I: Medical (conservative treatment), Group II: endoscopic subureteral injection (STING) and Group III: open re-implantation surgery. The success of each treatment modality was determined separately. The success was accepted as complete resolution of VUR diagnosed on 3rd month voiding cystouretrography (VCUG). When results of one treatment modality were unsuccessful, then the other treatment modality was applied or same modality was repeated. The complete resolution ratios of VUR?s for conservative, STING and open surgery modalities were 62.5 %, 84 % and 97.8 %, respectively. Dimercapto-succinic acid scan was performed in all patients and it demonstrated renal scarring in 33 (61 %). All patients underwent endoscopic treatment on an out-patient basis. There were no complications except in 1 patient, who was readmitted to the hospital with ureteral obstruction. No statistically significant difference was found in the cure rate with endoscopic and re-implantation treatment (84 % and 97.8 %, respectively p= 0.202).In conclusion, we suggest that the planning of treatment of VUR can affected various factors, and therefore the treatment modality of each patient should be assessed separately. If appropriate treatment modality was chosen, the results of treatment of VUR can highly be successfully.