Geri Dön

Destek vektör makineleri kullanarak gömülü sistem üzerinde yüz tanıma uygulaması

Face recognition application on embedded system using support vector machines

  1. Tez No: 414160
  2. Yazar: HİLAL GÜNEREN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU ERKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yüz Tanıma, Özyüzler, Fisher Yüzler, Destek Vektör Makineleri, Yapay Sinir Ağları, k En Yakın Komşu Yöntemi, Face Recognition, Eigenfaces, Fisherfaces, Support Vector Machines, Artificial Neural Network, k Nearest Neighborhood Algorithm
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektronik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63

Özet

Yüz tanıma insanların günlük yaşamlarında zorlanmadan ve sıklıkla gerçekleştirdikleri görevlerden biridir. İnsan yüzü oldukça ayırt edici özelliklere sahiptir ve insan beyni yüze ait görsel bilgileri, biyometrik tanımlayıcılar olarak kullanır. Bilgisayarlı görü, insanları tanımlamak için yüz görüntülerini kullanarak beynin bu karmaşık fonksiyonunu taklit etmeyi amaçlar. Yüz tanıma problemi, bir yüz görüntüsü veya yüz görüntüleri içeren bir video kaydı girdi olarak verildiğinde, bilinen kişilerin yüz görüntülerini içeren bir veritabanı kullanılarak girdideki bir ya da daha fazla yüz görüntüsünün tanımlanması veya doğrulanması olarak ifade edilebilir. Sahada Programlanabilir Kapı Dizileri (FPGA); sayısal işaret işleme, biyometrik tanıma, medikal görüntü işleme, uzay ve savunma sistemleri, bilgisayar görüntüsü gibi birçok alanlarında kullanılmaktadır. FPGA programlanabilir mantık elemanlarıdır ve her bir mantık bloğunun işlevi kullanıcı tarafından düzenlenebilmektedir. Bu tez çalışmasında Destek Vektör Makineleri (DVM) kullanılarak FPGA ve GPU üzerinde yüz tanıma uygulaması gerçekleştirilmiştir. Öncelikle MATLAB ortamında, yüz görüntülerinden özyüz (eigenface) ve Fisher yüz (Fisherface) yöntemleri ile çeşitli boyutlarda öznitelikler elde edilmiştir. Çıkarılan öznitelikler; DVM, Yapay Sinir Ağları (YSA) ve k En Yakın Komşuluk Yöntemi (k-NN) kullanılarak eğitilmiş ve sınıflandırma performansları karşılaştırılmıştır. Daha sonra MATLAB ortamında eğitilen DVM sınıflandırıcısı, FPGA ve Grafik İşlem Birimi (GPU) üzerinde gerçekleştirilmiş ve performansları karşılaştırılmıştır. Gerçeklenen sistem, 40 kişi ve her kişiye ait 10 farklı yüz görüntüsünden oluşan ORL yüz veritabanı ile eğitilmiş ve test edilmiştir. Destek Vektör Makinelerinin eğitimi sırasında her bir kişi için o kişiye ait 4 yüz görüntüsü kullanılmış, kalan 6 yüz görüntüsü ile sınıflandırma testi yapılmıştır. DVM sınıflandırıcısının test başarısı özyüzler kullanıldığında %90 seviyesine ulaşırken, Fisher yüzler kullanıldığında %91 seviyesine ulaşmıştır.

Özet (Çeviri)

Face recognition is one of the ordinary tasks of people; they perform it in their daily lives without difficulty. Human face has distinctive characteristic and human mind uses the visual information, which belongs to face, as biometric descriptor. Computer vision aims to identify people by using the face images; it imitates the complex function of the brain. Face recognition problem, uses a database, which contains face images of known people. When an input (face image or video that contains face images) is given to the problem; via this database the input can be defined and verified. FPGA (Field Programmable Gate Array) is frequently used in the fields that are digital signal processing, biometric identification, medical vision processing, space and defense systems, computer vision etc. FPGA is programmable logic units and users can be configured each logic block. In this thesis; FPGA and GPU based face recognition application is developed by using Support Vector Machines (SVM). First of all; Eigenface and Fisherface methods are used to extract features via MATLAB. This extracted features are educated by SVM, Artificial Neural Networks and k-Nearest Neighborhood methods and then their classification performances are compared. The system is educated and tested with ORL database that contains 40 people and each person have 10 different face images. During the education of the SVM 4 face images are used for each person and remaining 6 face images are used for testing. As a result, the success of SVM classifier has been reached 90% when we used eigenfaces and 91% when we used Fisherfaces.

Benzer Tezler

  1. Voice recognition system with score level fusion methods and embedded system design

    Skor seviyesi füzyon metotları ile ses tanıma sistemi ve gömülü sistem tasarımı

    CİHAN AKIN

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2019

    Elektrik ve Elektronik Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DOÇ. MÜRVET KIRCI

  2. Ortam kontrol uygulamasına yönelik p300 tabanlı asenkron beyin bilgisayar arayüzü tasarımı ve uygulaması

    Design and implementation of p300 based asyncronous brain computer interface for environment control applications

    EDA AKMAN AYDIN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2015

    Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve KontrolGazi Üniversitesi

    Elektronik-Bilgisayar Eğitimi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. İNAN GÜLER

  3. A hardware based gunshot sound detection system

    Donanım tabanlı silah sesi tespit sistemi

    MUSTAFA KORAY AKÇOCUK

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2020

    Elektrik ve Elektronik Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ECE OLCAY GÜNEŞ

  4. Çok modlu yaşam alanı gözetleme sistemleri

    Multi-modal living area surveillance systems

    FATİH ERDEN

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2015

    Elektrik ve Elektronik MühendisliğiHacettepe Üniversitesi

    Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. ALİ ZİYA ALKAR

  5. An experimental analysis of feature selection algorithms in hyperspectral image classification

    Hiperspektral görüntülerın sınıflamasında öznitelik seçim algoritmalarının deneysel analizi

    HAMED GHOLAMI VIJOUYEH

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2017

    İletişim Bilimleriİstanbul Teknik Üniversitesi

    İletişim Sistemleri Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. GÜLŞEN TAŞKIN KAYA