Geri Dön

Alt piksel eşleştirme tabanlı süper çözünürlüklü görüntü oluşturulması

Sub-pixel registration based super resolution

  1. Tez No: 414231
  2. Yazar: TUBA SALTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH BAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Haberleşme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54

Özet

Günümüzde görüntüleme sistemlerinin gelişmesi ve uygulama alanlarının genişlemesiyle, daha çok detay içeren, daha yüksek çözünürlüklü görüntülere duyulan ihtiyaç da artmıştır. Fakat yüksek çözünürlükte görüntü almak, hem görüntü almak için kurulan sistemlerin maliyeti, hem de yüksek çözünürlüklü resimlerin depolanmasının zorluğu açısından her zaman mümkün olmamaktadır. Bu sebeple bazı görüntü işleme algoritmaları kullanarak düşük çözünürlüklü görüntülerden yüksek çözünürlüklü görüntü elde edilmesi gerekmektedir. Bu probleme çözüm olarak süper çözünürlük yöntemleri devreye girmektedir. Süper çözünürlük algoritmaları temel olarak iki ana başlık altında incelenebilir. Bu başlıklardan ilki tek bir düşük çözünürlüklü görüntü kullanarak yüksek çözünürlüklü görüntü elde edilmesidir. Bu işlem genelde bir ara değerleme tekniği kullanılarak yapılır. Eldeki düşük çözünürlüklü görüntü istenen ölçülere gelene kadar büyütülür. Yeni oluşan pikseller, seçilen ara değerleme tekniğine göre doldurulur. İkinci başlık ise, birden çok düşük çözünürlüklü resim kullanarak yüksek çözünürlüklü resim elde etmektir. Bu yöntemde, aynı anda aynı yeri gören bir ya da birden fazla kamera tarafından elde edilen görüntüler kullanılarak yüksek çözünürlüklü görüntü elde edilmeye çalışılır. Bu yöntemin çalışma prensibi, aynı anda bir ya da birden fazla kamera tarafından alınan görüntülerin pikselleri arasındaki temel kayma bilgisinin kullanılmasıdır. Bu bilgi farklı eşleştirme yöntemleri kullanılarak bulunabilir. Eşleştirme algoritmalarının performansı süper çözünürlük yöntemlerinin başarısını doğrudan etkilemektedir. Bu şekilde elde edilen yüksek çözünürlüklü görüntüler sadece ara değerleme yöntemi kullanarak elde edilen resimlerden daha iyi sonuç vermişlerdir. Bu çalışmada, ele alınan düşük çözünürlüklü referans görüntünün önce ara değerleme yöntemiyle boyutları artırılmış, ortaya çıkan görüntüden, referans görüntü boyutlarında yeni görüntüler oluşturulmuştur. Sanal olarak oluşturulan yeni düşük çözünürlüklü görüntülerin arasındaki temel kayma bilgisi kullanılarak eşleştirilmiş ve yüksek çözünürlüklü görüntü elde edilmiştir. Bu görüntünün, çalışmada bahsedilen diğer eşleştirme yöntemlerinden elde edilen görüntülerle karşılaştırıldığında daha iyi sonuç verdiği analiz edilmiştir.

Özet (Çeviri)

Nowadays, depending on the developments and expanding application areas of imaging systems, demand for more detailed and high resolution (HR) images increased. However, it is not always possible to get HR images because of the cost of imaging system and storage. Because of this, it is needed to use some image processing algorithms to obtain HR images from low resolution (LR) images. Super resolution (SR) methods are utilized to solve this problem. SR algorithms can be basically inspected under two main titles. First of these is to obtain HR image from only one reference LR image. This process is applied by using an interpolation method. The reference image is expanded to the size demanded. Then, new pixels are filled depending on the interpolation method. Second is using more than one LR images. By this method, the reference images of a view from one or more camera at the same time are used to get HR images. The principal of this method is to use shift information between reference images. This information can be found by various registration methods. The performance of the registration method directly affects the achievement of SR. The accuracy of SR using more than one LR images is higher than the results from the SR methods using only one LR image. In this thesis, first, the size of the reference image is upsampled and from the upsampled image, new images which are same sized with reference image are created. These virtual LR images are registered using shift information and HR image is obtained. It is analyzed that our proposed method gives better results than the other registration methods.

Benzer Tezler

  1. Cross-modal semi-dense image matching

    Çapraz-modlu yari-yoğun görüntü eşleşti̇rme

    ÖNDER TUZCUOĞLU

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2024

    Elektrik ve Elektronik MühendisliğiOrta Doğu Teknik Üniversitesi

    Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ABDULLAH AYDIN ALATAN

    PROF. DR. SİNAN KALKAN

  2. Superpixel-based target detection methods for hyperspectral images

    Hiperspektral görüntüler için süperpiksel tabanlı hedef tespit yöntemleri

    MUSTAFA KÜTÜK

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2018

    Elektrik ve Elektronik MühendisliğiOrta Doğu Teknik Üniversitesi

    Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ABDULLAH AYDIN ALATAN

  3. Derin öğrenme tabanlı görüntü gürültü giderme için yoğun bağlantı kullanan yeni yaklaşımlar

    Densely connected structures in deep learning based image denoising

    VEDAT ACAR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    Elektrik ve Elektronik Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ENDER METE EKŞİOĞLU

  4. Change detection in multitemporal satellite images using multiscale bilateral filter and sift flow

    Çoklu zamanlı uydu görüntülerinde çoklu ölçekli bileteral süzgeç ve sıft akışı ile değişiklik tespiti

    BAHAA AWAD

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2018

    Mühendislik Bilimleriİstanbul Teknik Üniversitesi

    Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. IŞIN YAZGAN ERER

  5. Photogrammetry based heritage modeling with shape embedding

    Tarihi yapıların fotogrametri ve gömülü biçimlerle modellenmesi

    DEMİRCAN TAŞ

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2019

    Mimarlıkİstanbul Teknik Üniversitesi

    Bilişim Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MİNE ÖZKAR KABAKÇIOĞLU