Yenidoğanlarda 2D:4D parmak uzunlukları oranı ile kordon kanı testosteron ve östrojen hormonu seviyesi arasındaki ilişki
The relationship between testosterone and oestrogen level of the cord blood and length of fingers of newborns 2D:4D
- Tez No: 414970
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: 2D:4D, kordon kanı, östrojen, testosteron, yenidoğanlar, 2D:4D, cord blood, testosterone, oestrogen, newborns
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Araştırma, yenidoğanlarda sağ ve sol elin ikinci ve dördüncü parmak uzunlukları oranı ile kordon kanı testosteron ve östrojen hormonu düzeyi arasındaki ilişkiyi araştırmak amacıyla yapılmıştır. Araştırma kapsamına, Eylül 2014 - Ocak 2015 tarihleri arasında, Balıkesir Atatürk Devlet Hastanesi Doğum Kliniğinde normal spontan vajinal doğum ile dünyaya gelen sağlıklı 100 bebek (50 erkek - 50 kız) alınmıştır. Parmak uzunluklarının tespitinde 0,01 mm'ye duyarlı bir dijital kumpas kullanılarak veriler, önceden hazırlanan çalışma formuna kaydedilmiştir. Kordon kanı ise doğum eylemi sonrasında klemplenip kesilen göbek kordonundan miks kan olarak alınmış ve Balıkesir Atatürk Devlet Hastanesi Laboratuvarı'nda santrifüj edilip uygun saklama koşullarında bekletildikten sonra Kemilüminesans Mikropartikül İmmünolojik Test yöntemiyle çalışılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, SPSS istatistiksel analiz programı kullanılmış ve kordon kanı hormon düzeyleri ile parmak uzunlukları arasındaki korelasyonu tespit etmek için independent sample t-testi uygulanmıştır. Araştırmada; erkek bebeklerde, sol el 2. ve 4. parmak, kız bebeklerden anlamlı derecede daha uzun çıkmıştır (p0,05). Sonuç olarak, yenidoğanlarda kordon kanı testosteron ve östrojen hormonu düzeylerinin, sağ ve sol el ikinci ve dördüncü parmak uzunlukları oranlarının bir göstergesi olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study has been conducted to find out the relationship between the second and the fourth fingers of right and left hands and the level of testosterone and oestrogen level among the newborns. 100 normal spontaneous vaginal birth babies (50 boys and 50 girls) and their mothers in the Neonatal Unit of Balıkesir Atatürk State Hospital have been included into this study from September 2014 to January 2015. A digital calliper which is sensitive to 0,01 mm was used to detect the length of fingers and the data were recorded to a pre-prepared form. The cord blood was taken as mixed blood from the umbilical cord which was cut out by clamping just after the delivery. After having been centrifuged in Atatürk State Hospital's Laboratory, the cord blood was kept under appropriate conservation conditions and was applied to Chemiluminescence Microparticle Immunological Test. SPSS statistical analysis programme was exerted in order to evaluate the data, and the independent sample t test was carried to determine the correlation between the cord blood hormone levels with the length of fingers. In the end of the research, the second and the fourth fingers of the left hand of boys were rather longer than those of girls' (p0,05). As a result, the rate of the length of the second and the fourth fingers of the right and the left hand is not an indicator of the testosterone and oestrogen hormones of the cord blood in the newborns.