Mevlâna'nın Mesnevî'sinde şehir ve köy
City and village in Mewlana's Masnavi
  1. Tez No: 415695
  2. Yazar: CANAN IŞIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ TEMİZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Türk Dili ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mesnevî, Mevlâna, şehir, köy, şehirli, köylü, Masnavi, Mewlana, town, village, towner, villager
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Mevlana Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mevlâna ve Mevlevîlik Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Çalışmamız, Mevlâna'nın Mesnevî'sinde geçen şehir ve köy; şehirli ve köylü ifadeleri ile şehirli ve köylü hikâyesi çerçevesinde hazırlanmıştır. Şehir-köy ve şehirli-köylü kelimelerinin yüklendiği anlamlar çalışmanın ana konusunu oluşturmaktadır. Mesnevî'nin içerdiği derin, manevî ifadeleri anlayabilmek; büyük ölçüde eserin dokusunu oluşturan sembolik ve mecazî dilin anlaşılmasına bağlıdır. Mevlâna, görünürde hikâyeler anlatarak okuyucuyu derin düşünmeye sevk etmektedir. Bu çalışmada şehir-köy, şehirli-köylü beyitleri ile bu kavramlara yüklenen anlamlar maddeden manaya doğru sıralanarak açıklanmıştır.“Şehirli ve köylü”hikâyesinde de bu kavramların ne anlama geldiği, birlikte kullanıldığı sıfatlar, benzetmeler, metaforlar, hikâyenin amacı, şehirli ve köylü karakterlerinin tahlili analiz edilerek incelenmiştir. Ayrıca, Mevlâna'nın şehirliliğe yaklaşımının ve şehir ve köy ifadelerinin karşılaştırmasının bulunduğu beyitler ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Our study has been prepared within the frame of town and village; towner and villager expressions and towner and villager story mentioned in the Masnavi of Mewlana. The meanings of the town-village and the towner-villager words constitute the main subject of this study. Being able to understand the deep, spiritual expressions of the Masnavi substantially depends on understanding the symbolic and metaphoric language of the work. Mewlana, gives people food for thought by seemingly telling them stories. In this study, town-village, towner-villager couplets and the meanings attributed to these terms have been explained by sorting them from material to sense. In the“Towner and villager”story, the meanings of these terms, the adjectives and metaphors used together with them, the purpose of the story, the towner and villager characters have been analysed. Furthermore, the couplets in which Mewlana's approach to urbanity and a comparison between town and village expressions are present have been revealed.