Türk Beşleri'nin solo piyano eserlerinde izlenimcilik etkisi
The effect of impressionism in Turk Beşleri's solo piano pieces
- Tez No: 415843
- Danışmanlar: DOÇ. AFAK CAFEROVA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: İzlenimcilik akımı, Türk Beşleri, solo piyano eserleri, Impressionism movement, Türk Beşleri, solo piano pieces
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 327
Özet
0. yüzyıl içerisinde İzlenimcilik akımı önce Fransa'da doğan, daha sonra tümDünya'da etkisi görülen akımlardan biri olmuştur. Bu akımın etkili olduğu dönemdeyaşayan ve Avrupa'da eğitim gören Türk Beşleri'nin eserlerinde de İzlenimcilikakımının özellikleri görülmektedir.Bu araştırmada, Fransız İzlenimci müziğindeki özelliklerin Türk Beşleri'nin 1928-1937yılları arasında yazılan solo piyano eserlerinde tespiti amaçlanır. Araştırma, İzlenimcimüziğin özelliklerinin Türk Beşleri'nin solo piyano yaratıcılığında üslup ve icracılığıntespiti açısından önemlidir.Araştırmada İzlenimci müziğin özellikleri çıkarılarak, analiz basamaklarıoluşturulmuştur. Çıkarılan analiz basamaklarına göre Türk Beşleri'nin 1928-1937 yıllarıarasında yazılan solo piyano eserleri incelenmiştir. Araştırmada bestecilerin eserlerindetespit edilen, İzlenimci müziğin üslup ve icracılık özellikleri ortaya çıkarılmıştır. Buakımın Türk Beşleri'nin üsluplarını oluşturmada bir zemin olduğu tespit edilmiştir.Bestecilerin İzlenimcilik akımının etkisi ile Batı ve milli müziğin sentezini yaptıkları buyüzden Türk Beşleri'nin yaratıcılığının dünya müziğinin bir parçası gibi düşünülüpdeğerlendirilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Impressionism movement has been one of the movements which were born firstly inFrance in 20th century and then whose effects were observed all over the World. Thefeatures of impressionism are seen at the pieces of Türk Beşleri who lived at time whenthis movement was powerful and who had their education in Europe.In this research it is aimed to determine the French Impressionist features in solo pianopieces of Türk Beşleri composed between years 1928–1937. This research is importantfor the aspect of determining the features of impressionist music at Türk Beşleri'screation of solo piano due to the genre and performing.In this research the features of impressionist music is taken and the order of analyze isformed. Türk Beşleri's creations of solo piano pieces which were composed betweenyears 1928–1937 are studied due to this order of analyze. The genre and performingfeatures of impressionist music which were detected in composers' pieces are broughtout. It is identified that this movement formed a basis for Türk Beşleri's creating agenre. It is concluded that the composers synthesized western and nationalist music withthe effects of impressionist movement; therefore it is necessary for the creation of TürkBeşleri to be considered and interpreted as a component of World Music.