A study on the primary components of income: A case of Turkey
Gelirin temel bileşenleri üzerine bir çalışma: Türkiye örneği
- Tez No: 415853
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERHAN ÇANKAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
- Anahtar Kelimeler: Ücret Farklılıkları, Mincer Gelir Denklemi, Beşeri Sermaye Teorisi, Wage Differentials, Mincer Wage Equation, Human Capital Theory
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmanın amacı bireysel kazançlar üzerinde sosyal, ekonomik ve bireysel faktörlerin etkilerini analiz etmektir. Bu araştırma çalışması Becker'in Beşeri Sermaye Modeli ve Mincer'in ücret modelleri üzerindeki çalışmalarına dayanarak ortaya çıkmıştır. Çalışmadaki ampirik analizlerde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)'in 2011 yılı için yayınladığı Hane halkı Bütçe Harcamaları ve Gelir Dağılımı anket verileri kullanmaktadır. Kullanılan veri seti TÜİK tarafından anket yöntemi ile elde edilen 9,918 hane halkı ve 37,121 bireyi kapsamaktadır. Çalışılan modeller cinsiyet etkisini daha ayrıntılı incelemek amacıyla geliştirilmiştir. Analiz sonuçlarına göre, karakteristik özellikler aynı iken erkeklerin ortalama kazançlarının kadınlarınkinden yüksek olduğu görülmüştür. Bu durum ekonomik olarak faal nüfus içinde kazançlar arasında cinsiyet temelinde erkekler lehine bir farklılığın olduğuna işaret etmektedir. Yine, çalışmanın önemli bulgularından biri, meslek lisesi mezunlarının diğer lise mezunlarına göre ekonomik olarak daha avantajlı olduğudur. Analizler sonuçları, ekonomik olarak faal nüfusun bireysel kazançları ile modellerde kullanılan başlıca gelir bileşenleri arasındaki ilişkiler hakkında da önemli bilgiler vermektedir.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to analyze the effects of social, economic, and individual factors on individual earnings. This research study is motivated by Becker's Human Capital Model and Mincer's studies on wage models. The empirical analyses are conducted on a unique micro data set compiled by Turkish Statistical Institute's (TURKSTAT) in 2011, named Household Budget Survey and Income Distribution. The data set covers an effective sample size of 9,918 households and 37,121 individuals who are interviewed by TURKSTAT periodically. First, basic wage models are studied and then, these models are enriched by adding a gender effect. The findings indicate that the males earn more than females with similar characteristics, which confirm the existence of gender wage gap among economically active Turkish population. Moreover, vocational high school graduates perform economically better than other high school graduates. The study reveals other significant relationships between the earnings of economically active population and the primary determinants of income that are included in the models.