Maksiller protraksiyonda farklı kuvvet yönlerinin dentofasiyal yapılara etkilerinin incelenmesi
Evaluation of the effects of different force directions on dentofacial structures during maxillary protraction
- Tez No: 416106
- Danışmanlar: PROF. DR. TAMER TÜRK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Kuvvet yönü, Maksilla, Protraksiyon, Sınıf 3, Class 3, Force direction, Maxilla, Protraction
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı farklı yönlerdeki protraksiyon kuvvetlerinin dentofasiyal etkilerinin incelenmesidir. Materyal ve Metot: Bu çalışmada her biri 13 birey içeren iki grup oluşturuldu. Birinci grubun yaş ortalaması 11,85±0,97 yıl, ikinci grubun yaş ortalaması 11,86±1,72 yıldır. Çalışmadaki olgular Angle Sınıf III molar ilişki ile negatif overjet ya da baş başa keser ilişkisine sahiptir. Çalışma gruplarındaki bireylerden tersine headgear uygulama öncesi ve sonrası lateral sefalometrik filmler, panoramik radyografiler, ağız dışı ve içi fotoğraflar ve ortodontik modeller alındı. Başlangıç kayıtlarının tamamlanmasından sonra hastalarda üst birinci büyük azı ve küçük azı dişleri bantlanarak ölçü alındı ve Hyrax apareyi yapıldı. Her iki grupta da apareyin vidası 12 saat arayla ilk hafta boyunca aktive edilip takip eden ikinci hafta boyunca 12 saat ara ile kapatıldı. Bu açma/kapama/açma işlemi tekrar edildi. Takiben Birinci grupta, birinci büyük azı dişlerinden, oklüzal düzlemden 15 mm yukarıda ve bu düzleme paralel kuvvet uygulandı. İkinci grupta, birinci küçük azı dişlerinden, oklüzal düzlemden 10 mm yukarıda ve 20? açı yapacak şekilde ayarlandı. Her iki grupta da toplam 700 gram tersine headgear ilk üç ay 16?18 saat kullanıldı. İkinci üç ay reverse headgear aynı kuvvet ile 12 saat kullanıldı. İkinci 6 aylık dönemde ise hastalardan tersine headgear?in 6 saat gece kullanımı istendi. Bulgular: Her iki grupta da SNA açısında artış ve SNB açısında azalmanın önemli olduğu izlendi. Bu değişimler sonucu ANB açısındaki artış önemli bulundu. Her iki uygulama grubunda da dik yön boyutları önemli artışlar gösterdi. Sonuç: Her iki grupta da Sınıf III malokluzyon üst çenenin öne ve alt çenenin geri hareketi ile düzeldi. Kuvvet uygulama noktasının öne alınmasıyla üst çenede daha az anterior rotasyon görülmesine rağmen gruplar arasında fark izlenmedi.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the dentofacial effects of protraction forces with different directions. Material and Method: This study consisted of two groups, each containing 13 cases. The average chronological age was 11.85±0.97 years and 11.86±1.72 years for the first and second groups, respectively. The cases had an Angle Class III molar relationship with a negative overjet or an edge-to-edge incisor relationship. Lateral cephalometric films, panoramic radiographs, intra- and extra-oral photographs and orthodontic models were taken before and at the end of reverse headgear application . After the initial records, impressions were taken following banding of the upper first premolars and molars. Hyrax appliances were prepared. For both groups, the screws were activated every 12 hours during the first week and deactivated every 12 hours during the second week. This activation/deactivation/activation procedure was repeated. Subsequently, the protraction force was applied from the first molars and the direction of force was parallel and 15 mm above the occlusal plane in the first group. In the second group, the protraction force was applied from the first premolars and the direction of force was 10 mm above the occlusal plane and 20° to the occlusal plane. In both groups, a total of 700 grams of force was applied. During the first 3 months the reverse headgear was used for 16-18 hours in both groups. For the second 3 months the reverse headgear was worn for 12 hours with the same force level. During the second 6 months the patients were instructed for nocturnal wear of the reverse headgear for 6 hours. Results: Significant increase of SNA angle and decrease of SNB angle were observed in both groups. As a result of these changes the increase of ANB angle was found significant. In both groups, vertical facial heights showed significant increases. Conclusion: The Class III malocclusion was corrected with anterior movement of the maxilla and posterior movement of the mandible in both groups. Although less anterior rotation was observed with anterior movement of the force application point, a significant difference was not observed between the groups.