Tarihçi Gıyaseddin Ali Yezdî'nin Saadetnâme'si (Metin tercümesi ve değerlendirme)
Historian Geyaseddin Ali Yazdi's Saadet Nameh (Text translation and analysis)
- Tez No: 417763
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ AHMETBEYOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Gıyaseddin Ali Yezdî, Saadetname, Semerkand, Timur, Hindistan, Geyasaddin Ali Yazdi, Saadat Nameh, Samarkand, Timur, India
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
“Saadetname”veya“Ruzname-i Gazavat-ı Hindistan”, Gıyaseddin Ali Yezdî tarafından 802 yılında yazılmış olup, Emir Timur‟un Hindistan seferini detaylı olarak anlatan bir eserdir. Farsça olarak yazılmış bulunan eser, tezde üç bölüm halinde Türkçe‟ye tercüme edilmiş ve incelenmiştir. Birinci bölümde Timur‟un Hindistan seferine çıkmadan önce çıktığı seferler ve yaptığı gazalar; ikinci bölümde Hindistan‟a gitme sebebi ve Hindistan‟da ilerleyişi; üçüncü bölümde ise Hindistan‟da yaptığı gazalar ve Semerkand‟a dönüş süreci işlenmiştir. Tezde ek olarak Timur‟un Hindistan seferinin kronolojisi verilmiştir.
Özet (Çeviri)
“Saadet Nameh”or“Ruzname-i Gazavat-ı Hindistan”was written by Gıyaseddin Ali Yezdi in 802 and it tells Emir Timur‟s expedition to India in detail. The book which is originally written in Persian is translated to Turkish and studied in three parts in this thesis. In the first part, the expeditions and wars of Timur before India, in the second part the reasons of the expedition to India and the progress in India and in the last part the wars in India and returning back to Semerkand were studied. As an addition to this thesis, the chronologic sequence of Timur‟s India expedition is given.