Suudi Arabistan'ın Mısır politikasında selefiliğin rolü
The role of salafism on Egypt politics of Saudi Arabia
  1. Tez No: 417836
  2. Yazar: SİBEL BÜLBÜL PEHLİVAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHARREM HİLMİ ÖZEV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Ortadoğu Politikası, Mısır, Suudi Arabistan'ın Mısır Politikası, Suudi Arabistan, Selefilik, Ekonomi, Politik, Middle Eastern Politics, Egypt, Saudi Arabia, Saudi Arabia's Egyptian Politics, Salafism
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
2011 yılında başlayan ve kısa bir süre içerisinde Tunus, Libya, Mısır ve Suriye ile Yemen'e ulaşan Arap Baharı diye bilinen halk hareketi Ortadoğu'da yeni bir dönem başlatmıştır. Bu dönemdeki gelişmeler başta Suudi Arabistan olmak üzere gerek Ortadoğu ülkelerinin gerekse Batı ülkelerinin iç ve dış politikalarını gözden geçirerek yeniden şekillendirmelerine neden olmuştur. Bu etkiden dolayı Mısır'da yaşananların ardından, legal siyaset yapan toplumsal kesimin büyük bir kısmı, ya parti kurarak ya da kurulan partilere katılarak aktif siyasette rol almışlardır. Şüphesiz bu grupların içerisinde Suudi Arabistan'ın etkisiyle Selefi hareketler oldukça ön plana çıkmış ve önem kazanmıştır. Selefi gruplar daha öncesinde kendilerini eğitim, davet ve sosyal yardımlara adamışlardı. Ayrıca demokratik ve siyasal mekanizmalarda yer almayı selefi inancına göre uygun görmemişlerdi. Ancak bu gruplar Arap Baharı'ndan sonra tamamen değişmiş, Suudi Arabistan'ın ekonomik ve politik desteğiyle siyaset alanında Kraliyet Ailesi'nin çıkarlarına hizmet eder duruma gelmiştir. Bu çalışmamızda öncelikle Selefi düşünce yapısının tarihsel bağlamı, önemi, iç tartışmalardaki rolüne değinilecek, ardından Suudi Arabistan'ın Mısır Politikasını belirlerken Selefiliği nasıl araçsallaştırdığı ortaya konmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
After 2011 Middle East a new period has been initiated by the Arab Spring through Tunisia, Libya, Egypt and Syria. This new period paved the way for reshaping the internal and foreign politics of Saudi Arabia, Middle Eastern countries and also Western countries. In this setting, after the skirmishes in Egypt, there has emerged a tendency within the social groups to take an active role or intervene in politics. Admittedly, among these groups, the Salafist Movement has come forward and gained importance by the influence of Saudi Arabia. The Salafist movements that previously devoted themselves on education and social programs but disapproved to take part in the democratic and political mechanisms as they are not compatible with their religious perspectives has changed drastically since the Arab Spring mostly by the Saudi Arabia's economic and political support and started to take part in politics through improving an activity and discourse against any situation which is inimical to the interests of the Saudi family. This thesis displays the historical process of Salafist structure of thought, its importance and how Saudi Arabia instrumentalize Salafis when designating its Egyptian Politics.